Češi v břiše pašovali hašiš, do Grónska ho vozili z Dánska

Policie rozkryla mezinárodní gang, který organizoval pašování hašiše z Dánska do Grónska v tělních dutinách najímaných českých kurýrů. Detektivům se během asi půlročního prověřování podařilo určit organizátory a členy skupiny a zadokumentovat několik převozů hašiše z Dánska do Grónska. Grónské policejní orgány zadržely dva české kurýry přímo při pokusech o dovoz jednoho kilogramu hašiše. Obvinění byli vydáni do České republiky. V Česku bylo zadrženo pět lidí, hrozí jim až 18 roků za mřížemi. Informovala o tom mluvčí Národní protidrogové centrály Barbora Kudláčková.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští kurýři pašovali drogy z Dánska do Grónska v tělních dutinách. Hrozí jim až 18 let vězení.

Čeští kurýři pašovali drogy z Dánska do Grónska v tělních dutinách. Hrozí jim až 18 let vězení. | Foto: Národní protidrogová centrála

„Hlavním organizátorem skupiny byl občan Spojených států amerických žijící v Dánsku. Vyšší postavení v hierarchii skupiny měl rovněž český občan, který byl zapojen zejména do organizování cest a najímání kurýrů," sdělila mluvčí. Vedle Čechů, byli součástí skupiny občané USA a Grónska.

Hašiš nakupovali pachatelé v Dánsku, odkud jej prostřednictvím kurýrů dodávali s velkým finančním ziskem předem domluveným místním odběratelům v Grónsku. „Odměna kurýrů se pohybovala v řádech desítek tisíc českých korun, přičemž množství napolykaného hašiše představovalo přibližně jeden kilogram rozdělený do zhruba 200 ampulek," uvedla mluvčí.

Kurýři zpravidla odjížděli do Dánska v doprovodu českého prostředníka, který byl v kontaktu s hlavním organizátorem. V Kodani strávili několik dnů v hotelu, kam byl hašiš v ampulích dodán. Po jeho napolykání byl kurýr doprovázen na letiště, odkud odcestoval do Grónska.

Čeští kurýři pašovali drogy z Dánska do Grónska v tělních dutinách. Hrozí jim až 18 let vězení. | Foto: Národní protidrogová centrála

Zpět se kurýři vraceli zpravidla po několika týdnech, přičemž zpět do Dánska přiváželi hotovost získanou prodejem drog. Peníze, pašované většinou pod oděvem, poté předali hlavnímu organizátorovi, který jim část výdělku nechal.

Kromě vývozu hašiše se někteří členové skupiny rovněž okrajově zabývali i jeho dovozem do České republiky a distribucí na území Jihomoravského kraje.

Prověřování trestné činnosti v souvislosti s operací s krycím názvem „NANUK" zahájili detektivové koncem června 2016 na základě poznatku policistů služby kriminální policie Blansko. Na odhalování trestné činnosti se podílely policejní složky Dánska a Grónska a dále mezinárodní justiční organizace Eurojust.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme