Česká komunita v Srbsku. Jak se zachovává kulturní dědictví v zahraničí?

Ve vesnicích srbského Banátu je pořád slyšet česká písnička. Česká republika tamní komunitu čítající asi 2 tisíce lidí různými způsoby podporuje. Už dlouho se ale nestalo, že by za nimi vyslala politickou delegaci. Jak uslyšíte v následující reportáži, pro krajany to byl velký zážitek a také možnost předvést výsledky trvalého úsilí o udržení české identity.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hanácký kroj, ženy

Hanácký kroj, ženy | Foto: Wikimedia Commons, Michal Maňas, Creative Commons Attribution 2.5 Generic

Krajané, kteří žijí ve vesničce Češko selo, vřele vítají hosty z vlasti svých předků. Vůbec nejmenší vesnici ve Vojvodině obývá asi třicet lidí a všichni jsou národnostní Češi. České selo tvoří všeho všudy tři ulice - Husova, Masarykova a Havlova. Skupinku českých poslanců jimi provedl předseda České národní rady v Srbsku Jože Siváček.

Milošević opět rozděluje Srbsko. Zaslouží si politik obviněný z genocidy pomník?

Číst článek

„Největší problém je čeština, já se ji naučil od svého babičky a dědečka a ovládám ji i po letech,“ říká Siváček.

Podpora kulturního dědictví v zahraničí

Výuku českého jazyka má v současnosti na starosti Ilona Kirchnerová. Patří mezi 14 učitelů, které Česko vyslalo mezi krajany po celém světě v rámci Programu podpory českého kulturního dědictví v zahraničí.

„Krom učení formou volnočasové aktivity pracuji s dětmi na divadelních představeních, spolupracuju s folklorními sdruženími, vedu pěvecký sbor, založila jsem si voicebandovou sekci, kulturní akce a administrativní spojka s ambasádou,“ popsala Kirchnerová svoje poselství.

Tisíce běženců v Srbsku chtějí pokračovat na západ. Denně se jich ale přes hranice dostane jen pár

Číst článek

Krajané se českým poslancům představili jako výborní hostitelé, hrdí Češi a veselí lidé. Hosté zase potěšili dary, které sebou přivezli. Školní tabuli a hudební nástroje využijí děti i dospělí nejen při výuce českého jazyka. Pražské jezulátko zase bude zdobit katolický kostel ve vesničce Češko selo. Veškeré české podpory si krajané velmi váží, dokazují to slova Josefa Veselého z Kruščice, kde Češi tvoří třetinu obyvatel.

„Jsem rád, že jste přišli, v Čechách se nám taky moc líbilo. Líbili se nám lidí, to co jsme tam viděli a zažili nezapomeneme, dokud jsme živí. Z všechno vám srdečně děkujeme, těšíme se tomu, že naše přátelství bude trvat věčně,“ pronesl Veselý.

Srbská moderní zahraniční politika

Atmosféru setkání s krajany pochválil také předseda poslanecké sněmovny parlamentu Jan Hamáček z ČSSD.

„Pro nás to bylo velmi bezprostřední, přátelské, jsem rád, že krajané udržují kulturu jazyk, čeští učitelé - česká komunita žije a dokonce se rozšiřuje, děkoval jsem představitelům srbské vlády za to, jak moderní menšinovou politiku má srbská vláda,“ řekl Hamáček.

Setkání krajané využili také k tomu, aby požádali poslance o rady a podporu při dalších projektech. Česká delegace zase uvítala možnost přímo od krajanů zjistit, co nejvíc potřebují a jaké formy pomoci od domovského státu by uvítali nejvíc.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme