Česká rodina slaví Vánoce potřetí v Číně, každoročně organizuje živý betlém

Rodina Tomáše Jirsáka slaví české Vánoce v komunistické Číně už potřetí. Každoročně dokonce organizuje živý betlém, který ožívá na náměstí malého čínského města Zhongjie. Podobu českých Vánoc tam donedávna nikdo neznal. Dnes místní lidé účinkují v klíčovém biblickém výjevu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rodina Tomáše Jirsáka slaví české Vánoce v komunistické Číně už potřetí

Rodina Tomáše Jirsáka slaví české Vánoce v komunistické Číně už potřetí | Foto: Tomáš Jirsák

První rok si Ježíška v živém betlému zahrál nejmladší syn Tomáše Jirsáka. On sám byl Josef, jeho manželka Maria a další synové pastýři.

„V dalším roce byl náš syn příliš velký na novorozeného Ježíška, takže jsme udělali místní živý betlém. Ježíšek byl místní, ten rok narozený chlapeček a jeho maminka byla Maria. Naši tři synové byli tři králové, já dělal Josefa a manželka anděla,“ vzpomíná Jirsák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český nadšenec organizuje v komunistické Číně živý betlém už potřetí. Jak akce vypadá, zjišťoval redaktor Jaromír Marek.

Živé betlémy organizoval na náměstí čínsko-československé družby už dvakrát. Přesvědčit oficiální místa ale nebylo úplně jednoduché.

„Pro ně to bylo něco úplně nového. Akce vznikla zespodu. Nebylo to tak, že někdo přišel shora a řekl: ‚Pořádejte, zařiďte nebo udělejte takovou akci.‘ Všichni byli udiveni, že je něco takového možné,“ vysvětluje Jirsák.

Jeho studenti češtiny se naučili české koledy a další Vánoce se živý betlém na náměstí družby odehrál znovu. Totéž plánuje Jirsák i letos.

„Oni tady vědí, že nějaké Vánoce jsou. Spíše to berou jako obdobu čínského Nového roku, protože vědí, že je to taky pro Čechy asi největší svátek v roce. Ale co za tím je, proč to je, to přesně nevědí. Myslí si, že se to pojí se Santa Clausem, což nás rozčiluje. Snažíme se jim vysvětlit, že to není naše tradice,“ uzavírá Jirsák.

Rodina Tomáše Jirsáka slaví české Vánoce v komunistické Číně už potřetí | Foto: Tomáš Jirsák

Jaromír Marek, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme