Češka skončila za pašování drog v brazilském vězení. Na začátku byla jízda načerno

Celkem 150 Čechů je po celém světě ve vězení kvůli nelegálnímu obchodu s drogami nebo jejich držení. Časté případy jsou ty, kdy se někdo nechá najmout mafií. Reportér David Koubek mluvil v Brazílii se ženou, kterou chytila policie při pašování kokainu. Češka si teď v Sao Paulu odpykává skoro šestiletý trest - momentálně sice mimo vězení, ovšem neznamená to, že by byla volná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Češka Magda, která skončila ve vězení v Brazílii

Češka Magda, která skončila ve vězení v Brazílii | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

„Byla jsem v Sao Paulu 14 dní a pak mi dal jeden černoch do kufru kabelky, ve kterých byly drogy, kokain.“ Spolu to bylo to přes dvě kila. Magda, jejíž příjmení Radiožurnál zná, si ještě před cestou myslela, že se jí nemůže nic stát. Bála se sice mafie, která jí sebrala v Brazílii část osobních věcí, stále si ale myslela, že s kufrem projde a odletí s drogami podle plánu do makedonského Skopje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češka pašovala drogy z Brazílie

Jenže při odletu si ji na letišti v Sao Paulu vzal najednou policista stranou. „V tu chvíli jsem měla úzkost na srdci, nevěděla jsem, co bude dál. Koukala se na něj, jak prohledává věci. Když viděl ty kabelky, okamžitě je nožem propíchl a vyndal kokain,“ vysvětluje žena. „Věděla jsem, že je konec, že půjdu do vězení, že se do Čech zpátky nedostanu.“

Magda dostala původně osm let vězení. Po odvolání jí soud zkrátil trest - na 5 let a 8 měsíců. Na začátku téhle nebezpečné a nelegální cesty přitom byla jedna jízda načerno v pražské MHD. „Šla jsem do toho, protože jsem měla exekuci za lístek v metru 18 tisíc. Kamarád mi zavolal z Řecka, jestli nechci cestu do Brazílie. Věděla jsem, o co jde, a řekla jsem si, že to risknu.“

Sbal se a běž, kam chceš

Podobně se nechává od drogové mafie najmout řada Čechů. Ze Sao Paula například vezl drogy český důchodce do Hongkongu. Toho chytli v cíli cesty - teď mu hrozí doživotí. V Brazílii jsou tresty menší, ani tam ale nemůže česká diplomacie soudní proces ovlivnit. Většinou pomáhá až vězňům - funguje například jako spojka odsouzeného s Českem.

Češi v břiše pašovali hašiš, do Grónska ho vozili z Dánska

Číst článek

„Jestli nemá ve věznici práci, tak je odkázán na prostředky, které mu posílá rodina, příbuzní nebo přátelé. Poté, co může ve věznici pracovat, může si tyto věci opatřit sám," vysvětluje konzulka z generálního konzulátu v Sao Paulu Lucie Lachoutová Natal da Luz.

Jenže brazilské věznice jsou přeplněné a Magdu pustili po polovině uplynutí trestu ven. „Tak se sbal a běž, kam chceš," řekli jí pouze. Neznamená to ale, že by Češka odsouzená v Brazílii za pašování drog byla najednou svobodná. Naopak. Až do konce trestu musí zůstat v Brazílii a pravidelně se hlásit na policii. Sama by se měla starat i o to, kde ve 20milionovém městě složit hlavu, a jak se nají.

„Brazilský stát až na možnosti ubytování a stravy v sociálních či azylových domech, které jsou často ve značně špatném stavu, nenabízí těmto lidem moc,“ říká konzulka Lachoutová.

Magda našla útočiště v azylovém domě se dvaceti dalšími ženami. Některé z nich tam bydlí i s dětmi. Nadále musí spoléhat na to, že jí sem tam přijdou nějaké peníze od rodiny. Teď věří, že by si mohla sama vydělávat. Cizinci ve výkonu trestu si totiž dnes už mohou zažádat o pracovní knížku. Jenže jak říká Lachoutová, sehnat práci není jen tak.

Brazislké Sao Paulo | Foto: David Koubek

„Je tu samozřejmě jazyková bariéra a bezpečnostní situace v Brazílii obecně, kdy si zaměstnavatelé rozmyslí, zda zaměstnat osobu ve výkonu trestu. A situace je komplikovaná i na trhu práce: nabídek, byť v jednoduchých dělnických profesích, není mnoho," popisuje.

Magda čeká, zda by mohla projít žádost o zkrácení trestu. Zatím si ale musí nechat o předčasném vyhoštění a návratu nechat zdát. „Mafie nebere ohledy na to, jestli je zavřou nebo nezavřou, mají z toho byznys. Člověk jeden na vlastní pěst a je tady sám za sebe. Mafie mu nikdy dál nepomůže, když se dostane do vězení. Člověk ztratí všechno a ztratí roky života ve vězení,“ říká zpětně Magda.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme