Česko pomůže západní Africe s bojem proti epidemii eboly, pošle především peníze OSN

Česká vláda se zapojí do boje s epidemií eboly v západní Africe. Vyslyšela výzvu organizace Lékaři bez hranic, která požádala o pomoc kabinety všech vyspělých zemí. O tom, jak by měla česká pomoc vypadat, jednala dnes odpoledne ústřední epidemiologická komise. Pomoc České republiky bude hlavně finanční.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotníci s pacientem nakaženým ebolou v liberijské Monrovii

Zdravotníci s pacientem nakaženým ebolou v liberijské Monrovii | Zdroj: Reuters

Vláda chce poslat peníze Organizaci spojených národů na humanitární projekty, které už v západní Africe fungují. O konkrétní částce bude ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček ještě tento týden jednat s premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Ministerstvo zahraničí může bez souhlasu vlády uvolnit na humanitární pomoc tři miliony korun. Pokud by suma měla být vyšší, měla by o ní vláda rozhodnout na nejbližší schůzi. V další fázi by do západní Afriky putovala materiální pomoc ze skladů státních hmotných rezerv.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ústřední epidemiologická komise jednala o pomoci Česka západní Africe s epidemií eboly. Jednání sledovala redaktorka Věra Masopustová

„Jsou to především speciální ochranné izolační vaky, které budou poskytnuty západoafrickým zemím. Věc, která nás v další pomoci velmi limituje, je to, že v rámci celoevropského řešení zatím nebyl ustaven pravidelný letecký most mezi Evropou a západní Afrikou. A to bude věc, kde budeme apelovat na své evropské kolegy, aby bylo přijato celoevropské řešení,“ vysvětluje ministr Němeček.

O konkrétní materiální podobě pomoci bude ministerstvo zdravotnictví jednat se svými kolegy z resortů zahraničí, vnitra a obrany.

Jednání ústřední epidemiologické komise se účastnil také ředitel české pobočky organizace Lékaři bez hranic Pavel Gruber. Podle něj jsou na místě epidemie eboly potřeba především lékaři a zdravotnický personál. I když i ochranný materiál v postižených oblastech chybí.

Při ošetření nakažených virem ebola platí přísná bezpečnostní pravidla | Foto: Reuters

„Nevím přesně, jaký je obsah rezerv, ale určitě tam bude řada ochranných oděvů, které by mohly pomoci. Mohou tam být polní ubytovací kapacity. Nedokážu to posoudit. Skvělý nápad by byla polní nemocnice - je to drahé, já vím. I běžné ochranné rukavice a chlor pomůže pro distribuci do zasažené populace,“ říká Gruber.

Ebola se na západě Afriky začala šířit na jaře. Mezinárodní organizace Lékaři bez hranic už na konci dubna upozorňovala na to, že se nemoc vymkla kontrole. Poté, co některé nemocnice začaly pacienty odmítat a posílat je domů, požádali Lékaři bez hranic vyspělé země o pomoc. Bez ní africké státy chorobu nezvládnou.

Podle aktuálních údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) dosud onemocněly na ebolu v západní Africe takřka čtyři tisíce lidí. Při nynějším tempu postupu nákazy WHO odhaduje, že může trvat šest až devět měsíců, než se nemoc podaří dostat pod kontrolu.

Ebola | Foto: Český rozhlas

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme