Česko vyhlásilo válku ruské propagandě. Zeman postoje Moskvy podporuje, píše The Guardian

O plánovaném boji Ministerstva vnitra České republiky proti ruské propagandě v zemi píšou zahraniční média. „Chceme se dostat do každého chytrého telefonu,“ cituje britský deník The Guardian ministra vnitra Milana Chovance. Podle agentury Reuters se Česko sice připojilo ke společnému postoji EU vůči Rusku, mnoho politiků, zejména Miloš Zeman, však podpořilo třeba ruský pohled na situaci na východě Ukrajiny nebo tvrdilo, že tam nikdy žádní ruští vojáci nebyli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD a Petr Pavel, předseda Vojenského výboru NATO na bezpečnostním auditu České republiky

Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD a Petr Pavel, předseda Vojenského výboru NATO na bezpečnostním auditu České republiky | Zdroj: ČTK

Součástí ministerstva vnitra by mělo být od příštího roku centrum pro boj proti terorismu. Zhruba 20 odborníků by mohlo například bránit šíření nepravdivých informací a propagandy. Na bezpečnostním auditu České republiky o tom ve čtvrtek informoval ministr vnitra Milan Chovanec.

Na tom, že se stát musí připravit na boj proti dezinformacím a hybridním hrozbám, se shodl s předsedou Vojenského výboru NATO Petrem Pavlem.

Podle Chovance jsou dezinformační weby, které na českém území působí, úspěšné. Poznamenal, že Česko musí proti dezinformacím bojovat aktivně a vysvětlovat zavádějící informace.

Nové centrum a prohlášení ministra vnitra zaujaly také zahraniční média. Britský deník The Guardian se ve svém článku vrací k prohlášením české kontrarozvědky, která v září uvedla, že Rusko v Česku vede „informační válku“ a dosazuje do země propagandistické agenty, kteří ji mají destabilizovat.

Odolnost úředníků

Centrum má být podle ministra schopné okamžitě na jakoukoliv dezinformaci reagovat, ať už za použití sociálních sítí, jako je Twitter nebo Facebook, i dalších způsobů komunikace. „V jiném horizontu než v minutách nebo hodinách to postrádá smysl," uvedl na bezpečnostním auditu.

Agentura Reuters mimo jiné vyzdvihla, že se Česká republika připojila ke společnému postoji unijních států k Rusku. I přes to však mnoho politiků, zejména pak prezident Miloš Zeman, podporuje například ruský pohled na situaci na východě Ukrajiny, a dokonce tvrdí, že ruští vojáci v oblasti nikdy nebyli. Otevřeně mluvil také proti sankcím vůči Moskvě.

Nový útvar bude mít za úkol řešit mimo jiné například otázku „odolnosti" úředníků a úřadů proti dezinformacím. Státní zaměstnanci by měli být proškoleni, vydán také bude manuál. Centrum má zároveň připravit model, jakým způsobem by měla veřejnost získávat pravdivé informace čelící propagandě.

dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme