Evropský parlament chce po euroskepticích zpátky miliony korun. Je to šikana, odpovídají

Aliance za přímou demokracii v Evropě, do které patří britský UKIP, čeští Svobodní a další euroskeptické strany, přijde zřejmě v přepočtu o 13,5 milionu korun. Audit Evropského parlamentu zjistil, že UKIP v rozporu s pravidly použil evropské peníze na předvolební kampaň ve Velké Británii. Alianci kvůli tomu hrozí bankrot, s auditem nesouhlasí a chce se bránit soudně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nigel Farage v Evropském parlamentu

Nigel Farage v Evropském parlamentu | Zdroj: Flickr.com | CC BY-NC-ND 2.0

Do zastřešující Aliance za přímou demokracii v Evropě (ADDE) se před dvěma lety sdružily strany jako britský UKIP, česká Strana svobodných občanů, Alternativa pro Německo nebo francouzská Národní fronta. Chtěly tak dosáhnout na evropské dotace, které čerpají ostatní evropské politické strany jako Evropská lidová strana Evropská lidová strana nebo Strana evropských socialistů.

„Funguje to tak, že strany nejprve na základě předběžného odhadu ročních nákladů obdrží zálohu a později skutečně vykázané náklady zkontroluje účetní. Ukázalo se, že ADDE přes půl milionu eur utratila v rozporu s pravidly,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí Evropského parlamentu Marjory van den Broekeová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Evropský parlament chce, aby Aliance za přímou demokracii v Evropě vrátila unijní peníze. Euroskeptici to odmítají

Mluvčí Evropského parlamentu Marjory van den Broekeová ale odmítá, že by byl možný dvojí výklad.

„V pravidlech je uvedeno, že se z grantu nesmí platit kampaň před národními volbami a referendy. Auditoři objevili účty za devět průzkumů veřejného mínění z volebního obvodu Nigela Farage před loňskými parlamentními volbami a dalších sedm průzkumů v jiných obvodech před volbami a před referendem o brexitu," vysvětluje Broekeová.

Evropský parlament stranám poskytuje granty na krytí až 85 % provozních nákladů. Povolené je nechávat si proplácet náklady na schůze a konference, různé studie a také kampaň před volbami do Evropského parlamentu. Pravidla ale podle šéfa Svobodných Petra Macha nejsou dost přesná: „Záleží hodně na výkladu, co je použito pro alianci jako celek a co je použito pro konkrétní stranu. Já věřím kolegům z UKIPu, že peníze využili v souladu s pravidly.“

Zmlácený europoslanec opouští britskou stranu UKIP. Formace je prý zcela neovladatelná

Číst článek

Van den Broekeová ale nesouhlasí, že by unijní pravidla umožňovala dvojí výklad: „Je tam uvedeno, že se z grantu nesmí platit kampaň v národních volbách ani v referendech. Audit našel faktury za devět průzkumů veřejného mínění ve volebním obvodu Nigela Farage před loňskými parlamentními volbami a účty za dalších sedm průzkumů v jiných obvodech, ve kterých UKIP usiloval o podporu voličů před volbami a před referendem o brexitu.“

ADDE vydala ke kauze psané prohlášení, ve kterém uznává, v několika málo případech mohla udělat chybu. Tvrdí ale, že evropské peníze utrácí stejným způsobem jako ostatní strany. Evropský parlament si podle mluvčího ADDE na alianci jen zasedl a šikanuje ji, protože je euroskeptická. Marjory van den Broekeová to popírá:

„Za prvé to byl externí auditor, kdo zjistil, že něco nesedí. Za druhé všechny evropské strany jsou kontrolovány úplně stejným způsobem a za třetí aliance měla příležitost na několika schůzkách dokázat, že se audit mýlí, a neudělala to.“

Peníze čerpali i čeští Svobodní

Petr Mach připouští, že grant Evropského parlamentu prostřednictvím ADDE loni využila i Strana svobodných občanů:

„My jsme v České republice distribuovali brožuru o Evropě, která byla financovaná z fondů ADDE a já jsem se za tyto peníze účastnil dvou mezinárodních konferencí. Myslím, že to bylo naprosto v souladu s pravidly,“ uvádí Mach s tím, že Svobodní evropské peníze na žádnou kampaň nepoužili.

To potvrzuje i van den Broekeová, podle které naprostou většinu financí nesprávně čerpal britský UKIP a z menší části také belgická euroskeptická Lidová strana.

ADDE měla podle Evropského parlamentu loni nárok čerpat z evropského rozpočtu až 33,6 milionu korun. Nejméně o 40 procent ale aliance přijde.

Nigel Farage by byl skvělý velvyslanec v USA, tvrdí Trump. Britská vláda to odmítá

Číst článek

Větší část peněz nedostane proplaceno a dalších 4,7 milionu korun z už vyplacených peněz bude muset podle rozhodnutí parlamentu vrátit. Čas na to má jen do 21. prosince. Britská média tvrdí, že by takové podmínky mohly pro alianci znamenat bankrot. Petr Mach to nevyloučil.

„Pokud to bude likvidační, tak naše aliance zanikne, s tím se nedá nic dělat, ale my budeme dál prosazovat to, co prosazujeme, aby se celý tento systém financování evropských politických stran z evropského rozpočtu zastavil.“

Euroskeptici se chtějí s kauzou obrátit na Soudní dvůr Evropské unie. Mezitím už spustily vlastní vyšetřování UKIPu kvůli kauze také britské úřady.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme