Chodí mi tisíce mailů, lidé mě na ulici poznávali, říká Čech, který natočil kolaps Clintonové

Když si do Googlu zadáte jeho jméno, vyskočí vám tisíce odkazů. Zdeněk Gažda, který se do Spojených států přistěhoval z Česka před více než 20 lety, totiž 11. září v New Yorku natočil kolaps prezidentské kandidátky Hillary Clintonové a video zveřejnil na Twitteru. Dodnes je přesvědčen, že Clintonovou tehdy postihl epileptický záchvat, a věří, že Donald Trump bude dobrým prezidentem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Gažda držel palce Donaldu Trumpovi

Zdeněk Gažda držel palce Donaldu Trumpovi | Foto: Zdeněk Gažda

„Hodně lidí mě po zveřejnění videa dokonce poznávalo. Chodil jsem v New Yorku po ulici a lidi mě zastavovali a ptali se, jestli jsem to já, kdo to video natočil. V některých novinách a článcích na internetu byla moje fotografie,“ vzpomíná Zdeněk Gažda.

Na Ground Zero se 11. září vydal proto, že sám býval hasičem, a chtěl proto stejně jako Clintonová uctít památku hasičů, kteří zemřeli při zásahu ve Světovém obchodním centru po teroristických útocích v roce 2001.

'Dvacet sekund vašeho videa změní historii Ameriky,' píšou Čechovi, který natočil kolaps Clintonové

Číst článek

„Nejsem fanoušek Hillary, jak se psalo. Líbí se mi některé její názory, ale potom, co jsem to natočil a zveřejnil, její tým stále schovával její pravou tvář. Byla nemocná a mohla mít zápal plic. Ale myslím si, že 11. září prodělala epileptický záchvat. Nechtěl jsem pokračovat v točení, protože jsem se lekl, když jsem viděl, co se s ní v tom autě děje,“ říká Gažda.

Média po zveřejnění videa spekulovala, jestli chtěl Gažda Clintonové uškodit. Přišly mu tisíce mailů a zpráv na sociálních sítích. Jedni mu nadávali, druzí ho chválili. Celé to ale zpětně bere jako výbornou zkušenost.

Po Trumpově triumfu na Floridě řekl: Wow!

„Hodně jsem od té doby cestoval mezi Kalifornií, Las Vegas i Floridou a kdekoliv jsem se o tom zmínil, tak to všichni hned automaticky brali pozitivně a vyptávali se mě, jak se mi to povedlo, a chtěli se se mnou fotit. Lidé mi stále píšou a někdy chtějí, abych jim podepsal výstřižek z novin s mou fotografií,“ vypráví Zdeněk Gažda, v současnosti správce budov.

Příběh roku 2016: nikdo mu nevěřil. Přesto bude Donald Trump příštím prezidentem USA

Číst článek

Vítězství Donalda Trumpa ho překvapilo, i když mu fandil. „Média tvrdila, že to Hillary má na nějakých 90 procent jisté. Všechny nás to zaskočilo. Ve volební den jsem se samozřejmě díval na televizi, a jak Trump vyhrál v Pensylvánii, v Ohiu a potom na Floridě, tak jsem říkal: wow, tak je to jasné. To byly rozhodující státy,“ vzpomíná Gažda.

I teď mu chodí spousta mailů a esemesek. Lidé prý Gaždovi děkují a přejí mu krásné svátky a nový rok. „Doufejme, že vykročíme do nového roku správnou nohou a že Trump veškerou politiku změní k lepšímu,“ říká Gažda. Na Trumpa ale podle něj čeká spousta práce.

Trump pozvedne ekonomiku

„Je to dobrý byznysmen, má spoustu zkušeností. Myslím si, že to bude lepší hlavně pro střední třídu, která se odtud vytrácí. Teď jsou jen chudí a bohatí. Doufám, že se to zase vrátí zpátky a že bude víc práce. Třeba té, která se teď dělá v Kanadě nebo v Číně,“ věří Gažda, že Trump splní své sliby z volební kampaně.

„Chce zvednout a ekonomiku. Myslím si, že se mu to podaří, všichni to od něj očekávají. Cítím tady, že se na to lidé těší. Nikdo nechce válku, nikdo nechce utrpení, nikdo nechce hlad. Všichni chtějí, aby se pracovalo a každý měl peníze pro rodinu, aby tady byl pořádek,“ říká muž, kterého můžete potkat i v kšiltovce s Trumpovým volebním heslem.

Zdeněk Gažda s hokejistou Jakubem Voráčkem, útočníkem týmu Philadelphia Flyers | Foto: Zdeněk Gažda

Fanoušek Voráčka i Březiny

Jeho velkou vášní jsou sporty na bruslích. Fandí třeba českým krasobruslařům, díky synovi se zná s Eliškou Březinovou. „Kamarádím se s Michalem Březinou, v sobotu ho budu fotit,“ říká dnes 50letý Zdeněk Gažda, který už procestoval víc než 70 zemí světa.

Jeho největší vášní je hokej. „Dvacet let fandím hokeji a fotím hokej. Znám tady plno našich hráčů, osobně třeba Patrika Eliáše, Jakuba Voráčka, Radima Vrbatu nebo Jaromíra Jágra,“ dodává fanoušek New Jersey Devils, který možná napomohl Donaldu Trumpovi na cestě do Bílého domu.

David Bernardy Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme