Čína chce dokázat, že demonstranti v Hongkongu porušili zákon. Policie zatkla dva muže

Policie zakročila v Hongkongu proti demonstrantům, kteří požadovali menší vliv Číny na život ve městě. Při zásahu zatkla dva muže. Několik dalších později vyhledalo lékařské ošetření, protože policie použila obušky a slzný plyn. Peking teď chce dokázat, že demonstranti porušují platné hongkongské i čínské zákony.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie zakročila v Hongkongu proti demonstrantům, kteří chtěli menší vliv Číny na život ve městě

Policie zakročila v Hongkongu proti demonstrantům, kteří chtěli menší vliv Číny na život ve městě | Zdroj: Reuters

Poslanci v Pekingu v pondělí ráno odsouhlasili zrychlení postupu, na jehož základě mají právníci a prokuratura prozkoumat, zda demonstranti neporušují takzvaný článek 104. Ten je součástí dohod, které Británie a Čína uzavřely při předání Hongkongu pod čínskou správu.

„Tenhle článek je v úzké návaznosti na systém, který my i svět nazýváme: jedna země, dva systémy. Souhlasila s ním kdysi i Británie. Pevninská Čína se jím řídí, teď je řada i na Hongkongu,“ řekl čínské státní televizi CCTV jeden z oslovených právníků na jihu Číny.

Čína o zmiňovaný paragraf opírá svou obhajobu toho, proč se politicky snaží stále více ovlivňovat život v Hongkongu. Nedělní demonstrace se tam podle hongkongských médií zúčastnilo přes deset tisíc lidí, čínská média mluví o dvou tisícovkách.

Čína chce dokázat, že demonstranti v Hong Kongu porušili zákony. Při zásahu policie použila obušky a slzný plyn | Foto: Reuters

Peking za hlavní organizátory označuje dva hongkongské právníky. Porušení zákonů o celistvosti země považuje za vůbec nejvážnější a tresty vězení v takových případech většinou přesahují sazbu 20 let.

Čína chce dokázat, že demonstranti v Hong Kongu porušili zákony. Při zásahu policie použila obušky a slzný plyn | Foto: Reuters

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme