Čína rozšiřuje svůj vliv na Islandu. Buduje zde novou základnu pro pozorování polární záře

Čína posiluje svou mocenskou pozici na Islandu. Proto zde začala stavět vědeckou základnu, kde mají společně čínští a islandští vědci zkoumat polární záři. Peking se dlouhodobě snaží mít co nejlepší vztahy s Reykjavíkem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polární záře

Polární záře | Foto: CC0 Public domain, Unsplash

Novou základnu budují Číňané v blízkosti polárního kruhu. Na místě už jsou první čínští vědci, kteří budou společně se svými islandskými kolegy zkoumat fenomén polární záře, tedy světelných úkazů ve vysoké atmosféře. Vědce nejen z těchto dvou zemí by měla základna přivítat už příští rok.

Celý projekt financuje Čínský polární institut se sídlem v Šanghaji. Provozuje už čtyři polární stanice, tři v Antarktidě a jednu v Arktidě. Dispozici má také ledoborec Süe Lung.

Polární záře jsou vidět dále od pólů. Pomohli to zjistit pozorovatelé-amatéři

Číst článek

Čína se snaží posílit svůj vliv v této severské zemi, a to hned z několika důvodů. První je geopolitický a souvisí se stále rostoucími ambicemi Číny stát se skutečně světovou velmocí, která ovlivňuje dění v různých částech naší planety.

Další je pak ekonomický. Změna podnebí totiž způsobila, že Arktida může být jednou z nejdůležitějších pokladnic přírodních zdrojů v příštích desetiletích. Podle amerických expertů se tak v Arktidě nachází asi 30 procent dosud neobjevených nalezišť zemního plynu a 15 procent ropy.

Dobré vztahy od ekonomické krize

Dobré vztahy s Islandem by se tak měly stát odrazovým můstkem pro výzkum těchto nalezišť. Proto se Peking v této zemi angažuje už několik let. Když totiž Island v roce 2008 doslova zdevastovala finanční krize, chopil se Peking příležitosti. V roce 2013 pak Island jako vůbec první evropská země podepsal s Čínou dohodu o volném obchodu.

Reykjavík také podporoval Čínu v její snaze stát se pozorovatelem Arktické rady, což je seskupení zemí rozhodujících o této části planety. Patří do něj Rusko, Kanada, Dánsko, Švédsko a Norsko. Právě Norsko by sice bylo pro Čínu ideálnějším partnerem pro výzkum Arktidy, ale vztahy mezi Oslem a Pekingem prudce ochladly poté, co vězněný čínský aktivista a disident Liou Siao-po získal Nobelovu cenu míru. Proto se Čína orientovala na Island, kolem kterého by v budoucnu, v souvislosti s tajícími ledovci, mohla být vytvořena polární námořní cesta, která by snížila náklady na dopravu zboží až o třetinu.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme