Čína si cení prohlášení nejvyšších ústavních činitelů České republiky a čeká na činy

Čína oznámila, že zaznamenala prohlášení nejvyšších ústavních činitelů. Čína si cení závazků, které z prohlášení vyplývají, a očekává, že se projeví také v činech. Podle serveru China.org to prohlásil mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kchang.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prohlášení nejvyšších ústavních představitelů na setkání ministra kultury s dalajlamou.

Prohlášení nejvyšších ústavních představitelů na setkání ministra kultury s dalajlamou. | Foto: hrad.cz

Tiskový mluvčí reagoval na prohlášení nejvyšších ústavních představitelů České republiky, které vydali v reakci na setkání ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) a dalších politiků s dalajlamou.

„Čína doufá, že příslušné země budou dodržovat politiku jedné Číny a opatrně zacházet s otázkami týkajícími se Tibetu, aby byl zajištěn zdravý vývoj bilaterálních vztahů,“ prohlásil Lu. Doplnil také, že „Čína se rozhodně staví proti jakýmkoli formám kontaktu mezi činiteli jakékoli země a 14. dalajlamou.“

„Čína vzala na vědomí společné prohlášení vydané českým prezidentem, premiérem a oběma parlamentními předsedy, které zdůraznilo, že (tato) země EU respektuje svrchovanost a územní celistvost Číny, uznává Tibet jako součást Číny a že individuální chování některých českých politiků nepředstavuje změnu oficiální politiky České republiky,“ pokračoval Lu.

Fico kritizuje Kisku za setkání s dalajlamou

„Čína si cení takovýchto závazků a doufá, že příslušné země sladí svá slova s činy, dodrží politiku jedné Číny, plně pochopí a budou respektovat základní zájmy a hluboké obavy Číny a budou se zabývat s opatrností otázkami souvisejícími s Tibetem s cílem zajistit zdravý a stabilní rozvoj bilaterálních vztahů,“ řekl na závěr tiskový mluvčí ministerstva zahraničí.

Čínské velvyslanectví: Dalajlama je exulant. V Česku prováděl protičínskou separatistickou činnost

Číst článek

V prohlášení, které podepsali prezident Miloš Zeman, šéfové obou komor Parlamentu Milan Štěch a Jan Hamáček (oba ČSSD) a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), ujišťují nejvyšší ústavní činitelé Čínu, že respektují „svrchovanost a územní celistvost Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí.“ Dále také ujistili Čínu, že „osobní aktivity některých českých politiků nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky.“

Podobné ujištění vydala také Slovenská republika, kde se s dalajlamou sešel slovenský prezident Andrej Kiska. Za to ho kritizoval premiér Robert Fico. Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák ujistil jménem slovenské vlády svého čínského kolegu, že slovenská vláda nikdy neměla a ani mít nebude oficiální kontakty s takzvanou tibetskou exilovou vládou či parlamentem.

Čína pokládá dalajlamu za separatistu prosazujícího nezávislost Tibetu. Ten čínská armáda obsadila v roce 1950.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme