Čína zavřela před summitem G20 200 oceláren a posílá obyvatele Chang-čou na dovolenou

Do Číny se sjíždějí státníci na summit G20. Dorazili už třeba prezidenti Spojených států, Brazílie, Argentiny, ale taky italský nebo kanadský premiér. Setkání představitelů největších světových ekonomik začne v neděli ve městě Chang-čou a bude trvat dva dny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Si Ťin-pching a Barack Obama se vrátili i ke klimatické dohodě

Si Ťin-pching a Barack Obama se vrátili i ke klimatické dohodě | Zdroj: Reuters

Čínské úřady se pokusily velkoměsto před setkáním zklidnit. Jeho obyvatelé dostali týdenní dovolenou a příspěvky na výlety mimo Chang-čou.

Zastavily se třeba stavební práce, což je dost neobvyklé, protože v zemi dělníci obvykle pracují nepřetržitě. Zavřelo taky asi 200 oceláren v okolí města.

Čínské vedení se tak snaží snížit znečištění. Země taky symbolicky před summitem, stejně jako Spojené státy, ratifikovala pařížskou klimatickou dohodu.

Právě lídři obou zmíněných států se setkali už před začátkem summitu. Si Ťin-pching a Barack Obama se vrátili i ke klimatické dohodě.

Podle Bílého domu spolu lídři zemí diskutovali také o nejsložitějších problémech ve vztazích dvou největších světových ekonomik.

Obama Si Ťin-pchingovi řekl, že by Čína měla respektovat nedávnou arbitráž, která rozhodla, že Čína nemá územní nárok na sporné ostrovy v Jihočínském moři. Podle amerického prezidenta by také měla dostát dohodě o kybernetické bezpečnosti nebo dodržovat lidská práva včetně náboženských svobod.

Čína a USA oznámily ratifikaci klimatické dohody z Paříže, má zpomalit oteplování planety

Číst článek

„Prezident znovu potvrdil, že Spojené státy stále pracují se zeměmi v regionu tak, aby se prosazovaly zásady mezinárodního práva, nebyl ničím rušený zákonný obchod, svoboda navigace a přelety,“ uvedl Bílý dům v prohlášení vydaném po setkání hlav zemí.

Si Ťin-pching a Barack Obama se setkali ještě před začátkem summitu | Foto: Reuters

Americký prezident před schůzkou prohlásil, že jeden z důvodů, proč kandidoval do čela země, bylo zajistit, aby se Spojené státy podílely na ochraně planety pro budoucí generace.

Pro Obamu je to poslední summit před odchodem z úřadu. Svou zemi označil za globálního lídra boje s klimatickými změnami.

„Pařížská dohoda samozřejmě klimatickou krizi nevyřeší, ale může vytvořit dlouhodobý rámec, díky kterému budou státy snižovat emise oxidů uhlíku. Jak se budou vyvíjet technologie, vytyčí si státy přísnější cíle. Pařížská dohoda zabrání nejhorším důsledkům a otevře cestu k dalšímu pokroku v nadcházejících letech,“ řekl Obama.

I čínský prezident Si Ťin-pching už před jednáním označil společný rozvoj zelené energie za jednu z priorit největších světových ekonomik. Ještě letos chtějí obě země začít pracovat na dohodě, která sníží množství emisí vypouštěných letadly.

Budoucnost volného obchodu

V neděli by pak všichni lídři měli mluvit třeba o budoucnosti volného obchodu. Státy se na tom ale úplně neshodnou. Jen letos totiž podle Centra pro výzkum ekonomické politiky státy G20 přijaly skoro 350 opatření, která poškodila zájmy dalších zemí.

Někteří lídři se obávají, že případné zvolení Donalda Trumpa do Bílého domu snahy chránit domácí hospodářství před zahraničními vlivy ještě posílí. Například hostitelská Čína na volném obchodu dost vydělává.

I ona ale může podle agentury Reuters očekávat kritiku dalších zemí. Třeba proto, že je největším světovým výrobcem oceli a trh s ní je přesycený, což poškozuje další země.

Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová prohlásila, že G20 by měla udělat vše pro to, aby podpořila poptávku a vyrovnala nerovnosti mezi světovými ekonomikami.

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme