Čína zrušila rozsudek nad popraveným. Dvě desetiletí poté, co skončil v rukou kata

Čínský nejvyšší soud zrušil rozsudek smrti nad mužem, který byl před 21 lety popraven za vraždu. Přitom už před 11 lety se k činu přiznal pravý pachatel. Případ Nie Šu-pina, který byl popraven v roce 1995 ve svých dvaceti letech, je podle agentury AFP jen jedním z mnoha justičních omylů, jež jsou postupně v Číně odhalovány. Nejlidnatější země planety podle odhadů ročně popraví několik tisíc lidí, přesná čísla podléhají utajení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čína

Čína | Foto: pixabay.com

„Nejvyšší soud se domnívá, že fakta předložená v procesu byla nejasná a důkazy nepřesvědčivé, proto změnil původní rozsudek a prohlásil Nie Šu-pina nevinným,“ píše se v pátečním zdůvodnění.

Podle AFP je v Číně usvědčeno 99,92 procenta souzených. Riziko justičního omylu je vysoké, a to i proto, že policie přiznání na obviněných vynucuje násilím.

Smog zabíjí víc než války, v asijských městech umírají kvůli otrávenému ovzduší tisíce lidí

Číst článek

Nie Šu-pin byl obviněn z vraždy ženy, jejíž tělo se našlo v kukuřičném poli u severočínského města Š'-ťia-čuang. V procesu se nevyjasnilo, jakým způsobem a proč byl čin spáchán, podle nejvyššího soudu nebyla předložena dostatečná dokumentace týkající se svědků a chyběla i dokumentace o výpovědi obžalovaného.

Nieovi příbuzní požadovali nápravu od roku 2005, kdy byl zatčen sériový vrah, který se přiznal i k vraždě údajně spáchané Niem. Případ byl zveřejněn až v roce 2014. Soud v provincii Che-pej, kde byl Nie odsouzen a popraven, vyjádřil „hlubokou omluvu“ rodině a hodlá vyšetřit případné souvislosti s tímto procesem.

Člen obhajoby Liou Fu-ťin řekl, že soud s vyřizováním případu otálel, protože nikdo nechtěl přiznat justiční omyl. „Staré případy podobné tomuto jsou v každé provincii a ty, které se nově objevují, se utajují,“ řekl.

William Nee z Amnesty International, který se specializuje na situaci v Číně, řekl, že v případě uplatňování trestů smrti je v Číně mnoho chyb. „Opakování tohoto tragického jevu je možné zabránit jedině zrušením trestu smrti,“ řekl.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme