Číňanka a Chilan sehrají na Antarktidě první mezinárodní šachový zápas

Na Antarktidě se tento víkend sehraje historicky první mezinárodní šachový zápas. Mladý chilský šachový velmistr Cristobal Henriquez v něm vyzve nejlepší ženskou hráčku světa, Číňanku Hou Yifan.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šachy

Šachy | Foto: Fotobanka stock.xchng

Celou událost zorganizovala Chile. Místní šachová federace tím chce oslavit pětisté výročí objevení Magalhãesova průlivu. Ten leží na samém jihu amerického kontinentu a odděluje jeho pevninskou část od takzvané Ohňové země.

Pět set sedmdesát kilometrů dlouhý průliv je pro Chile důležitý, je to totiž využívaná trasa pro námořní dopravu.

Samotný zápas by se měl odehrát tento víkend. Přesný čas zatím není určen, vzhledem k podmínkám na Antarktidě se čeká na vhodné počasí. Zápas se odehraje na chilské základně.

Soupeři

Dvaadvacetiletá Hou Yifan je velmi talentovaná hráčka. V dětství patřila mezi tak zvané šachové génie a dokázala porazit i o mnoho starší soupeře. Aktuálně je vedená jako nejlepší ženská hráčka světa se stobodovým náskokem na nejbližší sokyni.

Do Chille přilétla už na začátku týdne a mimo jiné se zúčastnila exhibice, na které hrála šedesát šachových partií najednou.

S Hou Yifan se utká chilská šachová superstar, mladý Cristobal Henriquez. „Existuje rozsáhlá šachová literatura o hře. A pokud jde o otevření hry, na to se s trenérem připravuji s pomocí počítače. Ten se při šachu používá často,“ řekl o své přípravě chilské CNN.

Devatenáctiletý šachista také prohlásil, že utkání s nejlepší hráčkou světa je jeho sen, a z toho, že budou hrát na Antarktidě je šťastný dvojnásobně.

Antarktidu dobyl před 87 lety první Čech. Získal nejvyšší vyznamenání USA

Číst článek

Antarktida | Foto: Michal Janouch

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme