Inspirujme se u čínských komunistů, citovali Hamáčka se Zemanem v Číně. Hamáček protestoval, text zmizel

„Politické zřízení s čínskými rysy je příhodné pro zrod velkých politiků.“ „Komunistická strana Číny si zaslouží být zdrojem inspirace pro české politické strany.“ Tolik vyjádření Miloše Zemana, respektive Jana Hamáčka - aspoň podle tiskové zprávy Komunistické strany Číny. Hamáček se od textu ve středu distancoval a stěžoval si na čínské ambasádě v Praze, načež text zmizel. "Nic takového jsem neřekl," potvrdil předseda Sněmovny Zpravodajskému webu Českého rozhlasu. Zprávu čínských komunistů popřel i Hrad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uvítání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na Pražském hradě

Uvítání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na Pražském hradě | Foto: Filip Jandourek

Na tiskovou zprávu, která se objevila na webových stránkách Mezinárodního oddělení ÚV KS Číny, upozornil v úterý český sinologický projekt Sinopsis.cz. Text, jenž Sinopsis.cz citoval v plném znění (viz níže), se vztahoval k listopadové návštěvě Li Ťüna, pomocného vedoucího Mezinárodního oddělení KS Číny, v Praze. Li Ťün se v hlavním městě účastnil Čínského investičního fóra a sešel se rovněž s některými českými politiky.

(O Sinopsis.cz: Projekt Ústavu Dálného východu FF UK v Praze a AcaMedia z.ú., jehož cílem je podávat pravidelný přehled o dění v Číně z pohledu čínských, českých a světových médií a pozorovatelů.)

Zpráva cituje údajná slova Miloše Zemana, Jana Hamáčka či Vojtěcha Filipa. Český prezident podle textu mimo jiné prohlásil, že "politické zřízení s čínskými rysy je příhodné pro zrod velkých politiků, a současně poskytuje stabilní prostředí, aby velcí politici mohli rozvinout své velkolepé plány na správu země a její povznesení,“ nebo že „Si Ťin-pching je politik s bohatou vizí a s obrovskými ambicemi“.

Naopak předseda Sněmovny si pochvaloval, psalo se ve zprávě, "institucionální rámec KS Číny pro pevné řízení strany, který si zaslouží být zdrojem inspirace pro české vládnoucí politické strany".

Hamáček: Nic takového jsem neřekl

Inkriminovaná tisková zpráva však ze stránek ÚV KS Číny posléze zmizela. Podle Hamáčkova tiskového tajemníka Jana Nováčka se tak stalo poté, co předseda Sněmovny protestoval prostřednictvím čínské ambasády v Praze.

"Jan Hamáček na základě zveřejněné tiskové zprávy Mezinárodního oddělení ÚV KS Číny již protestoval vůči použití svého údajného výroku, který nikdy nevyslovil. Na základě toho byla tisková zpráva z čínského serveru stažena. Jan Hamáček nikdy nic podobného neřekl a důrazně se proti tomuto obsahu ohrazuje," uvedl Nováček pro Zpravodajský web. Hamáček se o textu dozvěděl prostřednictvím serveru Hlidacipes.org, který předsedu Sněmovny kontaktoval s žádostí o komentář.

Patolízalství, kritizují nevládní organizace prohlášení o jednotné Číně

Číst článek

Nedlouho poté jeho slova potvrdil sám Hamáček. "Můj údajný citát je nepravdivý, nic takového jsem neřekl, protestoval jsem proti takto formulované tiskové zprávě a čínská strana ji následně stáhla,“ napsal Zpravodajskému webu. "Fakt, že čínská strana zprávu stáhla, chápu jako potvrzení toho, že se nezakládala na pravdě. Tím pokládám celou věc za vyřešenou.“

'Tak šroubovaně se pan prezident nevyjadřuje'

Od tiskové zprávy čínských komunistů se distancoval také Hrad. „Pokud jde o zmíněný text, je každému zcela zřejmé, že nejde o autentické výroky pana prezidenta. Takovým šroubovaným způsobem se pan prezident nikdy – a to zdůrazňuji – nevyjadřuje," uvedl pro Zpravodajský web Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Senát se distancoval od pročínského prohlášení čtyř ústavních činitelů. Byl to prý Štěchův osobní názor

Číst článek

Prezident podle něj nevznesl oficiální stížnost, protože ve věci již zakročil Hamáček. "Vzhledem k tomu, že příslušné kroky učinil předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR pan Jan Hamáček, není třeba, abychom činili další. O svém postupu nás pan předseda Hamáček osobně informoval," sdělil Ovčáček.

Upřesnil také, o čem Zeman s představitelem KS Číny Li Ťünem jednal. "Pan prezident na setkání hovořil o tématu dlouhodobých investic, kdy konzistentně zastává názor, že by politici měli hledět dále než jen na jedno čtyřleté funkční období," uvedl mluvčí. "To jsou teze, které jsou známy. A pan prezident je prezentuje pravidelně. Pokud jde o prezidenta ČLR, pan prezident, a to již řekl též opakovaně veřejně, poukázal na snahu nastartovat boj s korupcí.“

Magdalena Slezáková, Hana Mazancová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme