Člověk v tísni opustil samozvanou doněckou republiku, se separatisty chce jednat po víkendu

Česká humanitární organizace Člověk v tísni uzavřela svou kancelář v samozvané Doněcké lidové republice. V Doněcku zůstali jen místní zaměstnanci. Z oblasti se stahuje poté, co jí místní úřady neprodloužily akreditaci. O tom, jestli bude moci dokončit svou pomoc lidem v bojových oblastech, chce organizace jednat se separatisty po víkendu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Člověk v tísni rozdává balenou vodu v Toshkovce v Luhanské oblasti

Člověk v tísni rozdává balenou vodu v Toshkovce v Luhanské oblasti | Foto: Roman Lunin

„Všichni tři zaměstnanci – cizinci, kteří byli požádáni místními úřady o to, aby opustili území DNR, ho v sobotu ráno opustili, byli repatriováni,“ řekl Českému rozhlasu koordinátor pomoci na Ukrajině Tomáš Kocian.

„Příští týden budeme jednat o tom, co dál. Chtěli bychom rozdělanou práci alespoň nějak dokončit a lidé v Doněcku nás potřebují. Jak to dopadne, jak to bude probíhat, je teď velmi těžké odhadovat, nevíme,“ uvedl ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek.

Člověk v tísni přišel o povolení působit v Doněcku. Podle Pánka je to porušení mezinárodního práva

Číst článek

„Naší snahou samozřejmě bude vyjednávat tak, abychom mohli dokončit přinejmenším předzimní distribuce pomoci pro potřebné lidi v Doněcku a v blízkém okolí, ideálně najít nějaký kompromis. Zima bude těžká zejména pro ty, kteří nemají práci,“ dodává Pánek.

Člověk v tísni v Doněcku zajišťoval mimo jiné zásoby pitné vody a hygienické pomůcky. Po jeho odchodu v oblasti působí už jen Mezinárodní červený kříž.

Letos Člověk v tísni pomohl na Ukrajině víc než půlmilionu lidí

Podle Člověka v tísni informovali zástupci východoukrajinských separatistů o odebrání akreditace pracovníky humanitární organizace v pátek dopoledne. Důvod, který je k odnětí povolení vedl, podle tiskové zprávy neuvedli. Zahraniční zaměstnance úřady vyzvaly, aby území ovládané separatisty opustili.

Poskytování potravinových poukázek v Selidovu v Doněcké oblasti | Foto: Roman Lunin

Letos Člověk v tísni podle svých údajů distribuoval potravinovou pomoc téměř 470 tisicům lidí v oblastech, které nejsou pod kontrolou ústřední ukrajinské vlády. Další stovce tisíc lidí pomohla organizace s opravami obydlí a 95 tisícům umožnila přístup k pitné vodě a hygienickým pomůckám.

Organizace na východní Ukrajině nadále působí na územích pod kontrolou Kyjeva a na povstaleckých územích ovládaných z Luhansku.

dab, Iva Kestřánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme