Člověk v tísni přišel o povolení působit v Doněcku. Podle Pánka je to porušení mezinárodního práva

Česká organizace Člověk v tísni přišla o akreditaci nutnou pro působení v povstalecké Doněcké lidové republice na východě Ukrajiny. V tiskové zprávě o tom informovala sama humanitární organizace, která v Doněcku distribuovala humanitární pomoc od listopadu roku 2014.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kráter po minometném útoku v Pieskách u Doněcku

Kráter po minometném útoku v Pieskách u Doněcku | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Podle Člověka v tísni informovali zástupci východoukrajinských separatistů o odebrání akreditace pracovníky humanitární organizace v pátek dopoledne. Důvod, který je k odnětí povolení vedl, podle tiskové zprávy neuvedli.

Uzavřít se musela kancelář i sklady s humanitární pomocí. Všichni zahraniční spolupracovníci Člověka v tísni museli do 24 hodin opustit území mezinárodně neuznávané Doněcké lidové republiky.

„Od začátku našeho působení na východní Ukrajině pracujeme na obou stranách konfliktu a to i přesto, že nám to přináší značné problémy. Děláme to proto, že ctíme neutralitu a nezávislost humanitární pomoci,“ uvedl ředitel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek.

Povstalci podle něj odepřením přístupu humanitární pomoci k lidem v nouzi, navíc před nadcházející zimou, porušili mezinárodní právo.

Letos Člověk v tísni podle svých údajů distribuoval potravinovou pomoc téměř 470 tisicům lidí v oblastech, které nejsou pod kontrolou ústřední ukrajinské vlády. Další stovce tisíc lidí pomohla organizace s opravami obydlí a 95 tisícům umožnila přístup k pitné vodě a hygienickým pomůckám.

Samozvaný konzulát doněckých separatistů odmítl změnit název. Z centra Ostravy se ale přestěhoval

Číst článek

Člověk v tísni musel činnost v oblasti Doněcku přerušit už loni, kdy od července do října čekal na udělení akreditace.

„Až dosud jsme plnili veškeré požadavky místních úřadů a pravidelně je o naší činnosti informovali. Žádné důvody pro neprodloužení akreditace nám oficiálně nebyly sděleny," uvedl koordinátor pomoci na Ukrajině Tomáš Kocian.

Člověk v tísni na východní Ukrajině nadále působí na územích pod kontrolou Kyjeva a na povstaleckých územích ovládaných z Luhansku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme