ČRo podpoří sbírkou dvě nepálské vesnice, ve kterých spadla většina domů

Český rozhlas spustil sbírku Pomáhejte s námi Nepálu. Po zemětřesení chce s pomocí posluchačů a známých osobností obnovit dvě konkrétní nepálské vesnice, ve kterých při otřesech spadla většina domů. Dahú a Simthalí leží mimo turistické oblasti a hlavní oblasti zahraničního zájmu. Zapojit se můžete dárcovskými SMS zprávami nebo peníze poslat na účet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nepál po zemětřesení

Nepál po zemětřesení | Zdroj: Reuters

„Vybrali jsme dvě velmi poničená místa, která zrovna nejsou na atraktivní turistické cestě. Jedna z nich se jmenuje Simthalí, kde bylo poničeno 400 domů, a další se jmenuje Dahú, kde bylo poničeno 500 domů,“ vysvětluje spoluautor projektu Jiří Haramul.

Vesnice jsou od hlavního města Nepálu vzdálené vzdušnou čarou asi 50 kilometrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český rozhlas spustil sbírku Pomáhejte s námi Nepálu. Více od redaktora Vojtěcha Kovala

Ve skutečnosti tam ale cesta autem po silnici trvá i 8 hodin, protože se jede přes hory. V troskách tam místním zahynula také velká část dobytka a přišli i o velkou část úrody.

Simthalí potřebuje novou školu

Chudá vesnice Simthalí leží v rozeklaných hřebenech nepříliš vysokých, vrásčitých hor. Tamní školu tvoří šest nízkých domků s namalovanými výjevy ze života Buddhy i školní mládeže. Tři z nich jsou zcela zničené.

Ostatní domky hyzdí praskliny. Je jasné, že obec novou školu nutně potřebuje.

„Když děti nemají školu, tak si hrají s kamarády, pomáhají na poli i při likvidaci následků katastrofy a stavbě nových domků,“ říká tamní učitel angličtiny. Pochází z jiné provincie a v obci působí už 12 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poničenou školu v Simthali navštívil s mikrofonem Českého rozhlasu reportér Ľubomír Smatana

Jak učitel vypráví, zemětřesení udeřilo v sobotu, kdy děti měly volno a většina z nich byla na poli. To bylo jejich štěstí.

„Je to krásná země, ale bohužel chudá. Přiznám se, že jsem tam jezdil posledních 20 let a nenapadlo mě, že je to tektonicky tak nebezpečné území. Za těch 20 let, co jsem tam byl, nikdy takový problém nebyl. Zemětřesení zaskočilo i mě,“ říká horolezec Radek Jaroš, který sbírku pro Nepál podporuje.

V pátek se z něj stane telefonní operátor callcentra, kam budou moci lidé volat finanční částky, jimiž chtějí přispět na obnovu poničených vesnic.

Pomáhejte s námi Nepálu:
Číslo konta: 200 9999 200/0300
DMS ve tvaru DMS PRONEPAL na číslo 87777 (Cena je 30 Kč)
Více informací na www.pomahejtesnaminepalu.cz

Telefony bude brát například i kajakář Vavřinec Hradilek, který má mezi Nepálci i kamarády závodníky:

„Jsou ohromně dobrosrdeční, mají chuť se stále smát. Katastrofa mě hodně zasáhla, protože vím, že ti lidé jsou hodní. Pevně věřím, tak jak je znám, že se s tím vypořádají a půjdou dál.“

Celkem se do sbírky pro Nepál zapojí desítky známých osobností. Už teď můžete pomoci dárcovskou SMS zprávou v hodnotě 30 korun, kterou odešlete ve tvaru: DMS (mezera) PRONEPAL na číslo 87777. Další podrobnosti najdete na webu pomahejtesnaminepalu.cz.

Zemětřesení o síle 7,8 stupně v Nepálu udeřilo koncem dubna. Další otřesy přišly minulý týden a počet obětí už celkem přesáhl 8500.

Nepál - zemětřesení | Foto: Český rozhlas

Některé nepálské vesnice jsou zřejmě stále bez pomoci, upozorňují Lékaři bez hranic

Číst článek

Ľubomír Smatana, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme