Čtvrtek, konec občanské války? Vláda Kolumbie a FARC podepíšou novou mírovou dohodu

Nová mírová dohoda mezi kolumbijskou vládou a povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) má být podepsána ve čtvrtek. Poté bude dohoda předložena ke schválení Kongresu. Oznámily to obě strany. Předchozí dohodu Kolumbijci odmítli v říjnu v referendu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace na podporu mírové dohody v Bogotě.

Demonstrace na podporu mírové dohody v Bogotě. | Zdroj: Reuters

Podepsáním dohody se přiblíží ukončení občanské války, která zemi sužuje již pět desetiletí. Revidovaný dokument má v Bogotě podepsat vůdce FARC Rodrigo Londoňo a kolumbijský prezident Juan Manuel Santos.

Původní dohoda o ukončení více než padesátileté občanské války v Kolumbii, která si vyžádala životy čtvrt milionu lidí, byla podepsána letos 26. září. Předcházela jí čtyřletá jednání v Havaně a prezident Santos dostal za ukončení konfliktu letos Nobelovu cenu míru. Dohodu ale 2. října odmítli voliči v referendu. Nový text byl dojednán 12. listopadu rovněž v Havaně.

Rozhodnutí ratifikovat revidovanou dohodu v Kongresu místo uskutečnění dalšího referenda rozzlobí členy opozice, zvláště bývalého prezidenta Alvara Uribeho, který tlačil na odmítnutí původní dohody a chce hlubší změny v nové verzi.

Nový, 310stránkový dokument zřejmě přináší jen malé změny původního textu. Uribe novou dohodu kritizoval jako pouze vylepšenou verzi originálu a chce, aby vůdcům povstalců bylo zakázáno zastávat veřejné funkce a byli uvězněni za zločiny, napsala agentura Reuters.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme