Čtyři bary a 19 tisíc návštěvníků denně. Moskva se může pochlubit největším kluzištěm na světě

V zasněžené Moskvě tradičně na začátku zimy otevírají kluziště. To největší z nich najdete v rozlehlém areálu moskevského výstaviště, legendárního VDNCH, tedy někdejší sovětské Výstavy úspěchů národního hospodářství. Mezi tamními pavilony bývalých svazových republik se teď Moskvané prohánějí na bruslích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskevské kluziště je největším na světě

Moskevské kluziště je největším na světě | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

V Centru moskevského výstaviště, na cestách, kde se v létě běžně pohybují tisíce lidí, je teď všude led. Každou zimu tu vzniká největší světové kluziště.

„Naposledy jsem tu byl před dvěma lety. Letos se mi zdá, že vylepšili osvětlení a přidali světelné efekty. Je to opravdu velké kluziště, můžete se tady rozběhnout. Ale zaplatit vstupné tisíc rublů za osobu, to je, myslím si, dost drahé,“ uvažuje pan Svatychin.

Vstupné na hlavní kluziště v Rusku činí v přepočtu asi 350 korun, ale tato cena platila jen na slavnostní zahájení provozu. Běžně se vstupné pohybuje od 100 korun ve všední dny, do 200 korun o víkendu.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Moskvě najdete největší umělé kluziště na světě, s rozlohou přes 20 tisíc metrů čtverečních. Natáčel zpravodaj Martin Dorazín

Kluziště je finančně i technicky náročným zařízením, vysvětluje hlavní inženýr společnosti Ruský led Jevgenij Komarov.

„Plochu kluziště tvoří přes 20 tisíc čtverečních metrů ledu, který mrazí 11 chladících stanic s výkonem pět megawattů v době špičky. V současné době jde o největší umělou ledovou plochu na světě.“

Návštěvníci mají k dispozici čtyři půjčovny bruslí, čtyři šatny, čtyři kavárny na ledě, čtyři bary a jednu restauraci. A na samotné kluziště se jich vejdou tisíce.

„Norma je čtyři a půl tisíce lidí najednou. Někdy pouštíme i víc, do šesti tisíc, ale to už potom není žádný komfort. Co ale máme dělat, když lidi stojí a mrznou ve frontách na vstup? O víkendech a svátcích sem přichází přes 19 tisíc návštěvníků denně,“ dodává Komarov.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme