Další incident nad Baltským mořem. Ruský letoun dělilo od amerického jen několik metrů

Moskva odmítla výhrady Washingtonu k leteckému incidentu nad Baltským mořem. Ruská stíhačka Su-27 tam udělala výkrut asi ve vzdálenosti 30 metrů od amerického průzkumného letounu RC-135U. Podle Spojených států se stroje v jednu chvíli přiblížily dokonce jen na 8 metrů. USA to označily za agresivní, nebezpečný a neprofesionální manévr.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letoun Suchoj Su-24

Letoun Suchoj Su-24 | Zdroj: Reuters

Tomuto akrobatickému manévru se v ruském leteckém žargonu říká bečka. Oficiální představitel ruského ministerstva obrany generál Igor Konašenkov ale prohlásil, že ruská vojenská letadla dodržují všechna mezinárodní pravidla letecké bezpečnosti.

Přiblížení zdůvodnil tím, že americké letadlo mělo vypnutý vysílač sloužící k identifikaci. Suchoj se proto musel přiblížit na takovou vzdálenost, která umožnuje vizuálně rozpoznat typ letadla a jeho číslo.

Podobný incident se odehrál už v první půlce dubna. Podle velitelství amerických sil v Evropě se tehdy ruský stíhač přiblížil k americkému letadlu na 15 metrů.

Předtím zase ruské bombardéry proletěly nad americkým torpédoborcem v mezinárodních vodách Baltského moře. Velitel torpédoborce označil ruské chování za nebezpečné a neprofesionální. Moskva argumentovala tím, že princip svobodné plavby nenarušuje princip svobodného letu.

Martin Dorazín, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme