Den bez imigrantů: Ve Spojených státech si připomínají, jak jsou cizinci potřební

Hlavní město Spojených států Washington ve čtvrtek čeká zvláštní den. Život by se v něm totiž mohl zastavit až z jedné čtvrtiny. Více než dvacet procent lidí v oblasti Washingtonu totiž podle výzkumu institutu Brookings pochází z jiné země. A právě ve čtvrtek město zažije takzvaný den bez imigrantů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezinárodní letiště Johna F. Kennedyho v New Yorku

Mezinárodní letiště Johna F. Kennedyho v New Yorku | Zdroj: Reuters

Ačkoliv by se mohlo zdát, že se jedná o xenofobní akci, která má za úkol bojovat proti přistěhovalcům, opak je pravdou. Nejde o žádné nové nařízení prezidenta Donalda Trumpa, ale akci, který má za cíl ukázat, jak jsou imigranti potřební a prospěšní pro běh společnosti. Přistěhovalci totiž často zastávají celou řadu profesí, které rození Američané opomíjejí.

To neplatí jen pro Spojené státy, ale i pro řadu dalších západních zemí. Den bez imigrantů proto vyzývá všechny přistěhovalce ve Washingtonu, aby dnes nešli do práce či školy, aby jejich náhlá absence byla viditelná. Akce má tradici i ve Francii, kde se stejnou výzvou začali už před lety.

Švýcaři si v referendu odhlasovali rychlejší proces při udělování občanství imigrantům

Číst článek

Do akce se chystá zapojit řada pracovníků a mnozí zaměstnavatelé je v tom podporují. Řada imigrantů pracuje v pohostinství. Tam bude manifestace vidět znatelně. Řada restaurací nebude totiž vůbec vařit. Například John Andrade, který má restauraci zaměřenou na středomořskou kuchyni na Facebooku napsal, že dnes úplně zavře kuchyni. Otevřený nechá pouze bar, dovolí ale lidem, aby si s sebou přinesli vlastní jídlo.

Majitel restaurace zaměřené na hamburgery Colin McDonough zvolil jiný přístup. Listu Washington Post řekl, že nechá kuchyni otevřenou. Musí ale výrazně zeštíhlit menu, protože mnoho zaměstnanců zůstane doma. Majitel prohlásil, že to bude opravdu obtížné, protože sám není tak šikovný jako mnozí jeho zaměstnanci, kteří zůstanou doma. McDonough je navíc podpoří dvojnásobně. Nejenom tím, že jim dovolí do práce nepřijít, ale zároveň jim i zaplatí, tak jako by tam byli.

Aktuální téma

Iniciativu podpořily i některé školy a oznámily, že omluví absenci studentům a zaplatí zaměstnancům, kterých se Den bez imigrantů týká. Šéf veřejných škol v kolumbijském distriktu sice řekl, že stávku podporuje, očekává ale, že jak zaměstnanci, tak studenti do škol přijdou.

Protest je letos velmi aktuální kvůli protiimigračním nařízením Donalda Trumpa, který z boje proti ilegálnímu přistěhovalectví udělal jeden z hlavních bodů svého úřadu.

Úřady už pod Trumpovým vedením začaly proti imigrantům postupovat. Například v úterý zadržela Americká imigrační služba na severozápadě USA Mexičana, který byl ve Spojených státech na základě pracovního povolení, které umožnil přistěhovalecký program bývalého prezidenta Baracka Obamy. Ten umožnil legalizovat pobyt imigrantů, kteří ve Spojených státech žili od dětství. Třiadvacetiletého mladíka tak úřady zadržely přesto, že v Americe žije už od svých sedmi let. Takových lidí je v celé zemi přibližně tři čtvrtě milionu.

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme