Desetitisíce lidí z okolí přehrady Oroville se vrací domů. Mají ale zůstat v pohotovosti

Téměř 190 tisíc lidí evakuovaných z okolí kalifornské přehrady Oroville se může vrátit zpět domů. Měli by ale zůstat v pohotovosti, uvedl tamní šerif. Po upuštění by nyní měla být podle úřadů v přehradě dostatečná kapacita na zadržení vody, kterou už ve středu přinesou očekávané bouře. Vodohospodáři už dříve stabilizovali vyhrocenou situaci na přehradě, kde eroze vážně poškodila takzvané skluzy, tedy odtokové dráhy přelivů. Protržení díla, které se potýká s nadbytkem vody, podle odborníků nehrozilo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mladík si v centru Armády spásy bere zubní kartáček a pastu

Mladík si v centru Armády spásy bere zubní kartáček a pastu | Zdroj: Reuters

Nařízenou evakuaci odvolal kalifornský šerif Kory Honea. Riziko zaplavení oblastí pod přehradou je podle něj výrazně nižší, neboť vodohospodáři už nenalezli žádná další poškození způsobená erozí, která by narušila celkovou celistvost přepadu.

Orovillská přehrada je podle něj po odpuštění také schopna pojmout dostatečné množství vody, které přinesou bouřky v následujících dnech. Obyvatelé dotčených měst by ale měli zůstat v pohotovosti a být připraveni na možnou opětovnou evakuaci, dodal Honea. Evakuační nařízení úřady prozatím změnily na nižší stupeň.

Vodohospodáři se v předchozích dnech snažili erozí poničené části zaplnit obřími pytli s kameny a kusy skal. Souběžně dál snižovali hladinu vody v přehradě tak, aby byla připravená pojmout další nápor dešťů. Hráz zůstává v pořádku a neporušená.

Počátkem tohoto měsíce technici nečekaně zjistili, že eroze podemlela hlavní skluz od primárního přelivu. Ve více než kilometr dlouhém betonovém korytu je velká díra.

Vodohospodáři se snaží erozí poničené části zaplnit obřími pytli s kameny a kusy skal | Foto: Reuters

Kvůli silným dešťům a tání sněhu přiteklo do přehrady tolik vody, že poprvé v padesátileté historii díla začala přetékat mimo primární přeliv i přes ten nouzový. Od nouzového přepadu není vybudován betonový skluz a jako odtokový kanál zde slouží stráň. Voda následně poškodila i tento nouzový skluz.

Hladina vody v přehradě mezitím výrazně poklesla a již v neděli večer se odtok přes nouzový přeliv zastavil. Situace se stabilizovala i na skluzu pod hlavním přelivem a odtoková dráha nevykazuje žádné další erozní škody.

Přes dva kilometry dlouhá umělá nádrž Oroville pojme asi čtyři kubické kilometry vody. Přehrada má sypanou hráz, která je s 230 metry nejvyšší v USA. Vodní dílo slouží jako zásobárna vody, k výrobě elektřiny a plní i protipovodňovou funkci.

Erozí poničené části se snaží zaplnit obřími pytli s kameny a kusy skal. | Foto: Reuters

Vodohospodáři se snaží erozí poničené části zaplnit obřími pytli s kameny a kusy skal | Foto: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme