Děti uprchlíků začaly v Řecku chodit do škol. Místní obyvatelé protestují

Školou povinné děti uprchlíků začaly navštěvovat řecké školy. Řada místních obyvatel s tím ale nesouhlasí a pokusila se například zablokovat přístup do škol. Ministerstvo školství navíc o programu na vzdělávání dětí běženců zcela odmítá informovat média.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrští uprchlíci v Německu

Syrští uprchlíci v Německu | Zdroj: Reuters

Dopoledne se ve školách učí řecké, odpoledne zase syrské či afghánské děti. V Aténách a dalších řeckých městech totiž začala výuka dětí imigrantů. Program, kterého se v devatenácti školách účastní 1500 dětí uprchlíků, má pomoct s jejich začleněním do společnosti. Na řadě míst ale proti tomu rodiče řeckých žáků a studentů protestovali. V Aténách i Soluni tak musela zasahovat policie.

„Na začátku tady vznikl určitý problém, ale to bylo kvůli nedostatečné informovanosti rodičů," vysvětluje Alexandra, jejíž děti se o svou školu dělí s dětmi uprchlíků, proč se ještě před pár dny řada rodičů snažila zablokovat vstup do školy.

„Možná je tu několik rodičů, kteří s tím stále mají problém a nesouhlasí s vyučováním dětí migrantů v naší škole. Nejsme všichni zajedno,“ dodává.

Téměř dvě třetiny dětí uprchlíků nechodí do škol. Péče o jejich vzdělání je zanedbaná

Číst článek

Rozporuplný postoj má matka třináctiletého Petrose, která netrpělivě čeká na svého syna před školou. Nechce se tu prý potkat s dětmi běženců. „Když jsou očkované, tak mi nevadí, že jsou tady. Neukázali nám sice žádné potvrzení, ale řekli, že děti jsou očkované,“ tvrdí. Dodává, že škola, kterou navštěvuje její syn, je v Aténách vyhlášená. „Má kvalitní vybavení a nábytek, je čistá, takže pokud to nezničí nebo neušpiní, tak nám nevadí," říká.

Zákaz mluvit

Nový učitel, který se dětem uprchlíků věnuje, s novináři mluvit nechce. „Nemohu vám nic říct, protože nemám příkaz od ředitele školy.“ Ředitel zase nemá povolení od ministerstva a ministerstvo jakékoli natáčení zakázalo. Odpovídat nesmí ani od úřednice ministerstva, která děti doprovází do školy.

Podle řeckého tisku se děti s pomocí tlumočníka učí řečtinu a angličtinu. Za několik měsíců by prý mohly začít chodit na společnou výuku s řeckými žáky. Proti tomu ale protestuje zejména neofašistický Zlatý úsvit. To je také podle některých komentářů hlavní důvod, proč jsou státní úředníci tak skoupí na slovo.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme