Diplomatická odveta za vraždu Kimova bratra. Malajsie vyhostila velvyslance KLDR

Malajsie vyhostila severokorejského velvyslance kvůli vraždě bratra vůdce KLDR. Ten musí vycestovat do 48 hodin ze země. Již předtím země zrušila bezvízový styk.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kim Čong-nam, bratr severokorejského vůdce Kim Čong-una

Kim Čong-nam, bratr severokorejského vůdce Kim Čong-una | Zdroj: Reuters

Malajsijská vláda v sobotu vyhostila severokorejského velvyslance. Činí tak v rámci vyšetřování nedávné vraždy bratra lídra KLDR Kim Čong-nama na letišti. Nyní musí velvyslanec – jako nežádoucí osoba – opustit zemi do 48 hodin, uvedlo podle agentury Reuters malajsijské ministerstvo zahraničí. Dále se tak vyhrotilo napětí mezi Malajsií a KLDR kolem zabití Kim Čong-nama.

Malajsie kvůli vraždě Kim Čong-nama ruší bezvízový styk se Severní Koreou

Číst článek

Podle malajsijských vyšetřovatelů zabil Kim Čong-nama 13. února na letišti v Kuala Lumpuru zakázaný bojový nervový plyn VX. Podle Malajsie a Spojených států zorganizovaly vraždu severokorejské bezpečnostní úřady.

Velvyslanec KLDR v Kuala Lumpuru obvinění odmítl. Prohlásil, že vyšetřování malajsijských úřadů je nevěrohodné. Také obvinil malajsijskou vládu, že podporuje síly, které jsou nepřátelské vůči Pchjongjangu. Podle Reuters tak narážel především na Jižní Koreu.

Malajsie požadovala od ambasadora omluvu za jeho výroky, ale diplomat KLDR nereagoval, uvedlo dnes malajsijské ministerstvo zahraničí. „Malajsie bude reagovat tvrdě proti jakékoli urážce či snaze poškodit její pověst,“ uvedl úřad k vyhoštění představitele KLDR.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme