Dnešek je Mezinárodním dnem svobody tisku. Egyptští novináři chystají protesty

Na dnešek připadá Mezinárodní den svobody tisku. Novináři po celém světě si při něm uctívají památku kolegů, kteří při své práci zemřeli. Egyptští novináři na dnešní den chystají protesty. Vyprovokoval je k tomu zásah policie, při kterém bezpečnostní složky podnikly razii v budově svazu novinářů a dva z jeho členů zatkly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protest egyptských novinářů po zatčení jejich kolegů

Protest egyptských novinářů po zatčení jejich kolegů | Zdroj: Reuters

Oba zatčení žurnalisté kritizovali vládu prezidenta Sísího a pravděpodobně pro něj tedy byli nepohodlní. Egyptská bezpečnost je v posledních týdnech v pohotovosti kvůli rozsáhlým demonstracím v polovině dubna. Ty vyvolalo Sísího rozhodnutí o přenechání dvou neobydlených ostrovů v Akabském zálivu Saúdské Arábii.

Do ulic kvůli tomu vyšly tisíce lidí. Policie už tehdy zatkla stovky protestujících a také nejméně 33 novinářů, kteří se o událostech snažili informovat. V neděli policie zatýkala znovu, tentokrát v budově svazu novinářů. Šokovaní žurnalisté tvrdí, že do budovy vtrhlo více než 40 policistů, kteří poté dva novináře zatkli.

Svaz novinářů to označil za projev „nehorázného barbarství a agrese vůči novinářům a jejich syndikátu, které překvapily novinářskou obec i egyptský lid.“ Šéf svazu Jahjá Kalaš prohlásil, že je podobná operace neslýchaná a že bezpečnostní složky měly informovat novináře předem.

Egyptské ministerstvo vnitra ale takové informace odmítá. Tvrdí, že v budově byli jen čtyři policisté a novináři s nimi ochotně vyšli ven. Svaz novinářů kvůli tomu vyzval k demonstracím, které připadají na dnešní Mezinárodní den svobody tisku.

Den svobody tisku se připomíná od roku 1993

Mezinárodní den svobody tisku vznikl v roce 1993 jako vzpomínka na 3. květen 1991, kdy byla podepsána deklarace o podpoře nezávislého a pluralitního tisku v Africe v namibijském Windhoeku.

Den svobody tisku má sloužit hlavně k uctění památky žurnalistů a obecně zaměstnanců médií, kteří při plnění své práce zemřeli. Právě svobodné šíření informací pokládají svazy novinářů za nejdůležitější právo médií, které si jim žádný stát ani organizace nesmí upírat.

Novináři umírali a končili ve vězení i v loňském roce. Podle Unie vydavatelů minulý rok při práci zemřelo 72 novinářů a pracovníků médií. Osmdesát procent úmrtí přitom nebylo řádně vyšetřeno. Téměř 200 novinářů a vydavatelů pak skončilo ve vězení nebo zajetí. A od roku 2010 muselo celkem 452 žurnalistů odejít do exilu.

K věznění novinářů se nedávno vyjádřil i americký prezident Barack Obama na tradiční večeři s novináři. Připomněl tam případ propuštěného amerického novináře Jasona Rezaiana, který se letos dostal z íránského vězení.

"Jeho odhodlání mu pomohlo překonat izolaci v íránském vězení. Je to jasný příklad ideje svobody tisku a připomíná nám to nebezpečí, které novinářům hrozí v některých zemích ze strany politiků. Slibuji, že dokud budu ve svojí funkci, tak můj úřad bude ze všech sil bojovat za propuštění amerických novinářů a nezastavíme se, dokud se všichni nedostanou na svobodu tak jako Jason," řekl Obama.

Podle Unie vydavatelů je ale třeba být na pozoru i ve vyspělých zemích. Jako příklad uvádí třeba zvyšování vlivu státu na média v Polsku nebo Maďarsku.

Svoboda tisku | Foto: Český rozhlas

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme