Do Iráku odletí čeští chirurgové. Misi, která je součástí operace proti IS, schválil Senát

Senát schválil vyslání českého týmu vojenských chirurgů a instruktorů do Iráku. Měli by tam působit do konce roku 2018 v rámci operací proti takzvanému Islámskému státu. Sedmnáctičlenný lékařský tým má odletět ještě letos v prosinci, instruktoři až příští rok, řekl ve středu senátorům ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Misi musí ještě stvrdit Sněmovna, zatím ji podpořil její branný výbor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští vojáci (ilustrační snímek).

Čeští vojáci (ilustrační snímek). | Foto: Fotobanka Profimedia

Armádní chirurgové mají podle ministra působit v rámci polní nemocnice amerického námořnictva asi 70 kilometrů jižně od Mosulu, který irácká armáda se svými spojenci začala v těchto dnech osvobozovat od islámských extremistů. Léčit by měla zraněné koaliční i irácké vojáky.

Zdravotnickou jednotku bude tvořit 17 vojáků, na místě budou šest měsíců bez rotace. Poté by je mohli vystřídat další kolegové. Armáda počítá s vysláním týmu, ve kterém by byli zastoupeni chirurgové, anesteziolog i zdravotní sestry.

Zdravotnický materiál i ochranu zabezpečí americká strana. O vyslání chirurgického týmu podle Stropnického bylo Česko požádáno v srpnu.

Spojenecká vojska pokračují v ofenzivě směrem na Mosul. Ve městě je čekají lidské štíty a únikové tunely

Číst článek

Jedná se i o instruktorech

Zároveň čeští zástupci s Irákem jednají o vyslání instruktorů ženijního vojska. „Jednáme o možnosti, že by v druhé polovině příštího roku vyjela skupina o deseti vojácích. Především by to byli ženisté," řekl náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Irácké kolegy by učili, jak se vypořádat s improvizovanými nástražnými systémy. Podobně nyní v Bechyni školí kurdské bojovníky.

Vyslání 30 vojáků by mělo stát maximálně 167 milionů korun. Podle Stropnického to je maximalistická varianta. Do země by totiž mělo nakonec jet vojáků o něco méně, navrhovaným rámcem 30 vojáků si armáda vytváří rezervu pro případ nutnosti. Ministr obrany předpokládá, že Česko za misi zaplatí 62 milionů korun.

Česká armáda už do země v létě poslala letecké instruktory, kteří školí piloty bitevníků L-159. Irák je koupil právě z Česka. Irácké a kurdské ozbrojené síly také Česká republika podpořila zbraněmi a municí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme