Do konce měsíce zakryje poškozený reaktor Černobylu nový kryt. Přispěli na něj i Češi

V ukrajinském Černobylu dokončují stavbu nového ochranného sarkofágu nad zničeným jaderným reaktorem. Bude stát nad starou železobetonovou konstrukcí, kterou vybudovali ihned po havárii čtvrtého bloku elektrárny v roce 1986. Takzvaný Úkryt 2 se sestavuje vedle a do konce měsíce by ho konstruktéři měli nasunout nad samotný reaktor. Účet ve výši dvou miliard eur pomáhá zaplatit 40 zemí včetně Česka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstavba Nového sarkofágu pro jadernou elektrárnu Černobyl

Výstavba Nového sarkofágu pro jadernou elektrárnu Černobyl | Foto: Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0, Tim Porter

I přesto, že Sovětský svaz dělal po havárii, co bylo v jeho silách, sarkofág poškozeného reaktoru se stavěl narychlo. Nikdo zároveň neví, jaký vliv na něj má radioaktivita, která uniká zevnitř. Historický sarkofág jevil známky postupného rozpadu už v roce 1995. Už tehdy existovaly první předběžné nárysy toho, jak se bude řešit jeho rozpad a navržena byla také konstrukce podobná té dnešní. Dnes je životnost původního sarkofágu u konce. Nejdéle by měl vydržet zhruba do roku 2023, musí už ale být pod Úkrytem 2.

Libor Dvořák: Černobyl. Rusko a svět si připomínají největší havárii jaderné elektrárny

Číst článek

Projekt Úkrytu 2 se v průběhu stavby výrazně prodražil. První přípravné práce začaly už v roce 2007 a původně měl celý projekt stát 935 milionů eur. Dnes stojí přes dvě miliardy a není jasné, jestli jde o konečnou částku. Předražení způsobilo do značné míry také zkorumpované ukrajinské prostředí.

Úkryt 2 má životnost 100 let a měl by umožnit, aby se zhruba do roku 2065 starý sarkofág i 200 tun jaderného paliva odborníci zlikvidovali.

Libor Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme