Do Mosulu se už týden nedostaly zásoby jídla. Přichází i tuhá zima, varuje Reuters

Do severoiráckého Mosulu, kde probíhá od 17. října ofenziva proti ozbrojencům z takzvaného Islámského státu, se již téměř týden nedostaly zásoby jídla a paliva, uvedli místní obyvatelé. V oblasti přitom zavládlo chladné počasí a blíží se tuhá zima, poznamenala agentura Reuters. Odhaduje se, že v islamisty držených oblastech města žije přes milion lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenští zdravotníci Matěj Karlák a Oliver Valentovič pomáhají lidem v Iráku - irácký Mosul, listopad 2016

Slovenští zdravotníci Matěj Karlák a Oliver Valentovič pomáhají lidem v Iráku - irácký Mosul, listopad 2016 | Foto: Jorge Calzadilla

Podle iráckých velitelů získaly vládní jednotky kontrolu nad 40 procenty východní části Mosulu. Pohybují se pomalu jednotlivými čtvrtěmi a potýkají se přitom s odstřelovači, sebevražednými atentátníky i s výbušninami nastraženými v automobilech.

Elitní irácké jednotky jsou jedinou silou, která vstoupila do Mosulu z východu. Irácká armáda, policie a kurdské oddíly postupují ze severu a z jihu, šíitské milice pak ze západu.

Pomalejší postup armádních jednotek znamená, že se operace v Mosulu protáhne do zimy. Humanitární organizace už varovaly před hrozbami, se kterými se budou místní obyvatelé potýkat.

Jeden z mosulských obchodníků agentuře Reuters řekl, že dodávky paliva a potravin se do města nedostaly již od minulé neděle. Jídlo podle něj zdražilo a rovněž benzín je třikrát dražší.

Lidé v Mosulu jsou bez pitné vody. Dopad bude katastrofální, říká představitelka OSN

Číst článek

„Neteče voda, ceny potravin vzrostly a je hrozná zima. Bojíme se, že dny, které přijdou, budou ještě horší," uvedl obchodník.

Ofenziva u Mosulu je největší iráckou vojenskou operací od invaze vedené Američany v roce 2003. Podílejí se na ní desítky tisíc iráckých vojáků, policistů, členů kurdských sil, sunnitských kmenových bojovníků a příslušníků šíitských milic.

Ze vzduchu operaci podporují letouny mezinárodní koalice v čele se Spojenými státy. Islamisté Mosul obsadili v roce 2014.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme