Do poloviny roku 2015 by mohly být k dispozici statisíce dávek vakcíny proti ebole

Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že do poloviny příštího roku možná bude mít statisíce dávek vakcíny proti ebole. V boji se smrtelnou nemocí, která zabila především v západní Africe už téměř 4900 lidí, by mohlo pomoci také dalších pět léků. Jejich testování by mělo začít v nejbližší době.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ebola (ilustrační foto)

Ebola (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Příští rok bychom mohli mít hotových několik set tisíc dávek, zatím ale není jasné, kolik přesně jich bude. Zároveň nemůžeme slíbit, že budou okamžitě všechny v oběhu,“ řekla zástupkyně WHO odpovědná za inovace, Marie-Paule Kienyová.

„Může to být 200 tisíc, ale i více, nebo méně. To však určitě neznamená, že do té doby se všechny tyto dávky použijí. Jejich přeprava na postižená místa nejspíš nepůjde tak rychle. Ale do té doby už podle plánu budou s největší pravděpodobností dostupné,“ dodala Kienyová.

V New Yorku potvrdili ebolu u lékaře, který se vrátil ze západní Afriky

Číst článek

První případ eboly mezitím potvrdil západoafrický stát Mali. Dvouletá dívka, která nedávno přijela ze sousední Guineje, dnes nemoci podlehla. Světová zdravotnická organizace do země posílá experty, aby s bojem proti viru pomohli.

Evropská unie vyčlení stovky milionů eur na boj s ebolou

Číst článek

Evropská unie poskytne Africe na boj s ebolou nejméně několik stovek milionů eur. Přispěje především Velká Británie, ale i Česko.

Jednotlivé případy krvácivé horečky se vedle západní Afriky objevily i v Evropě a Spojených státech, kde se naposledy nakazil lékař z New Yorku.

Simona Bartošová, Marie Machytková, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme