Dohoda o íránském jaderném programu nebyla nikdy blíž, tvrdí Steinmeier

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier řekl, že kolaps jednání s Íránem o jeho jaderném programu by byl neodpustitelný. Šest světových mocností podle něj může brzy dosáhnout dohody. Steinmeier to uvedl po schůzce s íránským prezidentem Hassanem Rouháním.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý ministr zahraničních věcí Frank-Walter Steinmeier

Německý ministr zahraničních věcí Frank-Walter Steinmeier | Zdroj: Reuters

„V minulosti jsme ještě nebyli tak blízko dohodě. V posledních deseti letech jsme zažili jednání, při kterých měl Írán nerealistické návrhy. Od Ženevského setkání před deseti měsíci jsme udělali pokrok. Poslední fáze jednání ale bývá nejtěžší," prohlásil Steinmeier.

Írán vede jednání s šesticí světových velmocí už řadu let. Západní státy ho podezřívají, že se snaží získat jadernou zbraň. Teherán to popírá a trvá na tom, že jeho jaderný výzkum slouží mírovým účelům.

Právo Íránu využívat jadernou energii hájí zejména Rusko. "Je načase tento spor ukončit. Doufám, že Írán vzhledem k situaci ve světě a na Blízkém východě cítí, že kolaps rozhovorů by byl neodpustitelný," zdůraznil po setkání s Rúháním německý ministr.

Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme