Dopis, který změní Evropu. Británie spouští brexit

Britská premiérka Theresa Mayová dnes aktivuje článek 50 Lisabonské smlouvy a zahájí tak odchod své země z Evropské unie. Má se za to, že od tohoto okamžiku je takzvaný brexit nevratným krokem. Samotná oficiální jednání se zbytkem Evropské unie o podobě zániku britského členství by měla začít v květnu nebo červnu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiérka Theresa Mayová při podpisu článku 50 Lisabonské smlouvy 28. března 2017

Premiérka Theresa Mayová při podpisu článku 50 Lisabonské smlouvy 28. března 2017 | Zdroj: Reuters

Startovním výstřelem brexitu bude tzv. notifikace o aktivaci článku 50, kterou premiérka Mayová pošle předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi. Rozvrh „evropského prezidenta“ Tuska počítá s převzetím dopisu ve 13.20, následovat bude tisková konference.

Dneškem začne běžet dvouletá lhůta pro oficiální rozhovory mezi britskou vládou a unijními vyjednavači.

Hledá se kompromis ohledně samotného zániku britského členství a nová smluvní podoba vzájemných vztahů s důrazem na volný obchod.

Theresa Mayová v minulosti opakovaně zdůraznila, že kdyby Británie zůstala součástí unijního vnitřního trhu, znamenalo by to, že z Evropské unie vlastně vůbec neodejde.

Sporných bodů je před začátkem jednání celá řada. Britský kabinet například dopředu zpochybňuje závěrečný účet za vystoupení z EU. Ten by se podle Bruselu mohl vyšplhat na zhruba 50 miliard liber.

Premiérka Mayová dnes oficiálně spustí proces odchodu Velké Británie z Evropské unie (ilustrační foto) | Foto: Reuters

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme