Druhý pokus o mír. Kolumbijská vláda a povstalci podepsali novou dohodu

Kolumbijská vláda a levicoví povstalci z FARC oznámili uzavření nové mírové dohody. Předchozí smlouvu Kolumbijci odmítli v říjnovém referendu. Vláda i guerilla údajně nově zohlednily připomínky několika různých skupin. Informovala o tom agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos získal za původní dohodu Nobelovu cenu za mír

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos získal za původní dohodu Nobelovu cenu za mír | Zdroj: Reuters

Vláda a skupina FARC tvrdí, že do nové smlouvy zapracovaly poznámky mimo jiné i od opozice a církevních vůdců.

„Vyzýváme Kolumbii a mezinárodní společenství k podpoření a rychlé implementaci nové dohody, abychom mohli nechat tragédii války v minulosti,“ stojí ve společném prohlášení obou stran. „Mír už nemůže dále čekat.“

‚Kolumbie se vrátí do války.‘ Mírovou dohodu s FARC voliči v referendu těsně odmítli

Číst článek

Původní dohodu podepsal kolumbijský prezident Juan Manuel Santos koncem září. Předcházely jí čtyři roky jednání v Havaně. Podle kritiků ale byla příliš shovívavá k povstalcům a Kolumbijci ji začátkem října v referendu těsně odmítli.

Prezident Santos, který za snahu ukončit přes půlstoletí trvající ozbrojený konflikt letos získal Nobelovu cenu za mír, potom prodloužil příměří s rebely až do konce letošního roku a zahájil jednání o nové dohodě. Doufá, že se mu tak podaří sjednotit rozdělený národ.

Martin Balucha, mah Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme