Dva dny na odjezd. KLDR kvůli vyšetřování Kimovy vraždy vyhostí malajsijského velvyslance

Severní Korea dala malajsijskému velvyslanci dva dny na opuštění země. Podle tamní státní tiskové agentury ho označila za nežádoucí osobu. Malajsie už minulý týden vyhostila velvyslance Severní Koreje kvůli vraždě bratra vůdce komunistické země Kim Čong-nama na letišti v Kuala Lumpuru. Podle jihokorejských a amerických tajných služeb si jeho smrt objednal Pchjongjang. Ten to ale popírá. Navíc odmítá potvrdit, že nalezené tělo skutečně patří Kim Čong-namovi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kim Čong-nam, bratr severokorejského vůdce Kim Čong-una

Kim Čong-nam, bratr severokorejského vůdce Kim Čong-una | Zdroj: Reuters

Vyhoštěný severokorejský velvyslanec v Kuala Lumpuru označil malajsijské vyšetřování vraždy za zmanipulované a ovlivněné zahraničními mocnostmi.

Malajsijský premiér jeho vyjádření označil za diplomaticky neslušné a požaduje omluvu. Jeho země už v reakci na vraždu zrušila bezvízový styk se Severní Koreou.

Kdo byl Kim Čong-nam? Padlý korunní princ s dračím tetováním miloval svobodu a bál se mladšího bratra

Číst článek

Malajsijská policie kvůli vraždě Kim Čong-nama obvinila dvě ženy. Jedna pochází z Indonésie, druhá z Vietnamu. Úřady už ale znají jména osmi podezřelých Severokorejců, které chtějí vyslechnout. Je mezi nimi i vysoce postavený úředník ambasády.

Zavražděný Kim Čong-nam a severokorejský vůdce Kim Čong-un měli stejného otce, ale jinou matku. Kim Čong-nam žil dlouhodobě v čínské zvláštní administrativní oblasti Macao. Opakovaně v médiích kritizoval svou rodinu a její způsob vlády v Severní Koreji.

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme