K útokům v Egyptě se hlásí Islámský stát. Atentátníci zabili celkem 43 lidí, víc než 100 zranili

Nejméně 43 mrtvých a přes stovku zraněných si v neděli vyžádaly dva sebevražedné útoky na křesťanské kostely v Egyptě. Prezident Abdal Fattáh Sísí nařídil okamžité nasazení armády, vojáci mají pomoci policii v ochraně klíčových infrastruktur po celé zemi. K útokům spáchaným tři týdny před chystanou návštěvou papeže Františka v Egyptě a na úvod velikonočního týdne, se prostřednictvím své propagandistické agentury Amak přihlásilo radikální hnutí Islámský stát (IS).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před kostelem v Alexandrii se odpálil sebevražedný atentátník

Před kostelem v Alexandrii se odpálil sebevražedný atentátník | Zdroj: Reuters

Útoky na křesťanské kostely se staly o Květné neděli, kterou pro křesťany začíná pašijový týden. Koncem dubna má přitom do Egypta přijet papež František. Ten mezitím v nedělním kázání při slavnostní mši na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu první útok v Egyptě odsoudil a vyjádřil soustrast tamní koptské církvi a celému národu. Za oběti i zraněné se modlí, uvedl.

Výbuch v křesťanském kostele v Egyptě zabil nejméně 27 lidí. Papež se modlí za mrtvé a zraněné

Číst článek

První exploze otřásla kostelem ve městě Tanta asi 100 kilometrů severně od metropole Káhiry v deltě Nilu. Kostel byl plný věřících, kteří se sešli k bohoslužbě.

Terčem útoku v Alexandrii se stal kostel svatého Marka, v němž předtím celebroval slavnostní mši patriarcha Tavardos II., uvedla na své oficiální stránce na facebooku egyptská koptská ortodoxní církev. Podle svého tajemníka ale odešel z kostela ještě před útokem a je v pořádku. Ministerstvo vnitra uvedlo, že se atentátník opásaný výbušninami snažil proniknout do kostela ještě v době patriarchovy přítomnosti. Policisté mu v tom ale zabránili, a tak se nakonec odpálil před kostelem.

Ruský prezident Vladimir Putin po útocích v Egyptě zdůraznil nutnost společného boje proti terorismu. "Teroristé se snaží nejen lidi zastrašit, ale i zasévat rozkol mezi vyznavače různých náboženství," napsal v listu adresovaném egyptskému prezidentovi. Incidenty odsoudil i americký prezident Donald Trump. Na twitteru uvedl, že je z útoku vůči spojenci USA smutný a že má velkou důvěru v to, že Sísí se "se situací vhodně vypořádá".

Křesťané, většinou příslušníci koptské církve, se podílejí zhruba deseti procenty na 94milionové populaci Egypta. Svou víru mohou praktikovat většinou svobodně a jejich soužití s muslimským většinovým obyvatelstvem je veskrze pokojné. Vyskytují se ovšem i ojedinělé případy napětí, především ve venkovských oblastech.

Opakovaně se ale křesťané stávají terčem islámských extremistů. V prosinci bylo při těžkém pumovém útoku na křesťanskou katedrálu v Káhiře zabito 30 lidí. I k tomuto útoku se tehdy přihlásil Islámský stát (IS), který si obvykle přisvojuje fundamentalisticky motivované atentáty.

ČTK, Daniela Brodcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme