Evakuace vesnic a nálety. Filipínská armáda na jihu země spustila operaci proti islamistům

Filipínská armáda spustila speciální vojenskou akci na ostrově Mindanao. Cílem je zcela zničit radikální islamisty, kteří mají úzké vazby na takzvaný Islámský stát i na afghánské hnutí Talibán. Právě o Filipínách se spekulovalo jako o jednom z možných útočišť pro bojovníky Islámského státu po porážce v Sýrii a Iráku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filipínci zahájili operaci proti islamistům (ilustrační foto)

Filipínci zahájili operaci proti islamistům (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Přesné datum i hodinu, kdy akce začne, držela filipínská armáda v naprosté tajnosti. Teprve v pondělí připustila, že její speciální protiteroristické oddíly už na Mindanau bojují čtvrtý den.

Vojáci evakuovali několik vesnic, aby uchránili civilisty. Do akce je nasazeno přibližně sto mužů a vojenské vrtulníky prý už několikrát podnikly nálet na odlehlé, těžko dostupné islamistické základny hluboko v džungli.

Radikálové z IS budou hledat nový domov. Cílem může být Indonésie nebo Filipíny, varuje institut

Číst článek

Cílem operace je nejen zlikvidovat řadové bojovníky. Armáda chce hlavně dopadnout oba vůdce organizace, což jsou bratři Omarkhajam a Abduláh Mauteovi. Právě podle jejich příjmení se celá islamistická buňka jmenuje, a sice hnutí Maute. Tato skupina je podle filipínské armády zodpovědná za teroristický útok, při kterém letos v září ve městě Dawao zemřelo 15 lidí.

Aktivita islamistických skupin na Filipínách se v posledních měsících zvyšuje. Filipínská armáda označuje v současnosti za nejnebezpečnější čtyři skupiny, někdy ale mluví až o šesti. Ve skutečnosti jsou to teritoriální odnože jedné skupiny, která se jmenuje Chalífa Islamíja a svou základnu má právě na jihofilipínském ostrově Mindanao.

Skupina vede gerilovou válku proti státu a státním institucím, unáší civilisty i zahraniční turisty a připisuje se jí například ozbrojený útok na věznici ve městě Marawi, při kterém letos v srpnu osvobodili 28 vězňů.

Cílem všech těchto uskupení je zastrašit většinové křesťany a postupně připravit půdu pro nástup islamistického státu v oblasti jižních Filipín.

Filipínská policie v hlavním městě Manile v pondělí objevila a zneškodnila podomácku vyrobenou bombu. Nálož byla nastražena v odpadkovém koši, asi 200 metrů od budovy amerického velvyslanectví. Podezřelí jsou právě islamističtí radikálové z jihu země.

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme