Evropská unie hrozí Rusku a syrskému režimu sankcemi, pokud nezastaví zabíjení v Aleppu

Ministři zahraničí Evropské unie důrazně vyzvali Rusko a syrský režim, aby ukončily bombardování Aleppa. Pokud tak neučiní, je unie podle nich připravená přikročit i k uvalení sankcí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrské Aleppo opět terčem bombardování. Vojenské letouny intenzivně útočily na povstalecké části města

Syrské Aleppo opět terčem bombardování. Vojenské letouny intenzivně útočily na povstalecké části města | Zdroj: Reuters

Podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka z ČSSD mají Rusko a režim prezidenta Bašára Asada čas dva až tři týdny, aby výzvu k ukončení zabíjení vyslyšely a bombardování zastavily.

„Pokud by pokračovalo vyvražďování východní části Aleppa, tak budeme hledat další nástroje, a to včetně sankcí," přiblížil Lubomír Zaorálek. Případné sankce by se podle něj měly týkat konkrétních osob odpovědných za události v Aleppu.

„Nemyslí se tím sankce, na které by doplatilo obyvatelstvo, ale které by cílily přesně na osoby nesoucí odpovědnost za pokračující bombardování," dodal ministr.

Z neděle na pondělí přitom Aleppo zažívalo velmi intenzivní bombardování, veřejností otřásla zejména zpráva o zabití hned 14 členů jedné rodiny. Informovala o tom stanice BBC. V pondělí večer následně Rusko oznámilo „humanitární pauzu" v útočení. Dojít by k ní mělo ve čtvrtek. Podle BBC mezi 8 hodinou ranní a 4 hodinou odpoledne nebudou Moskva ani Damašek na město útočit. Civilisté tak prý budou mít čas na opuštění města.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme