Evropská unie slaví šedesátiny. Zastihly ji v existenční krizi

Evropská unie letos oslaví 60. výročí podpisu Římských smluv, které stály na začátku vytváření současné evropské osmadvacítky. V některých jejích klíčových zemích se ale budou konat volby, v nichž můžou uspět politici a strany, které evropský projekt odmítají. Jednání o vystoupení z něj by navíc měla zahájit Velké Británie. Nabízí se proto otázka, zda rok 2017 nebude tím posledním, kdy bude mít Evropská unie co slavit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky členských států Evropské unie

Vlajky členských států Evropské unie | Foto: CC0 Public domain

„Nemyslím si, že to bude poslední výročí Evropské unie, ale také to nebude žádná radostná událost. 60. výročí začátku evropské hospodářské spolupráce totiž zastihlo Evropskou unii v existenční krizi," tvrdí přední bruselský analytik Steven Blockmans.

Češi v Británii žijí v nejistotě. Na vyhazování cizinců ale nedojde, věří

Číst článek

Stále více Evropanů totiž přestává myšlence sjednocené Evropy věřit, což se projevuje v posilování nacionalistických a eurofobních stran. V Nizozemsku, které půjde volit nový parlament v březnu, je na prvním místě v průzkumech Strana za svobodu Geerta Wilderse a velkou favoritkou na postup do druhého kola v květnových prezidentských volbách ve Francii je vůdkyně Národní fronty Marine Le Penová.

Oba tito charismatičtí politici přitom chtějí vypsat referendum o vystoupení svých zemí z Evropské unie, jako to udělali Britové. Větší šance přitom Blockmans dává Le Penové.

Šance pro Le Penovou

„Francie je velká členská země, jejíž tradiční proevropský postoj se už několik let otřásá, jak roste podpora pro Národní frontu. Marine Le Penová není její otec, který prohrál druhé kolo prezidentských voleb v roce 2002. Distancovala se od něj i od extrémní pravice a stala se přijatelnější pro větší část voličů," upozorňuje Blockmans.

Marine Le Penová nemá peníze na prezidentskou kampaň, banky jí nechtějí půjčit

Číst článek

Odborník na dění ve Francii z Centra pro evropskou politiku Yann-Sven Rittelmeyer si přesto nemyslí, že se pravicová francouzská politička do Elysejského paláce dostane.

„Budeme opět svědky toho, jak se francouzští voliči mobilizují na podporu jejího protikandidáta, ať už to bude kdokoli," tvrdí Rittelmeyer.

Merkelová jako stabilita EU

Vítězství kritiků unie v některé z velkých členských zemí by podle bruselského analytika znamenalo minimálně dočasné ochromení celé osmadvacítky. Nepředpokládá ho ale ani v Itálii, kde by se mohly konat předčasné volby a kde se velké podpoře těší strany požadující vystoupení své finančně strádající země z eurozóny.

Brexit má schválený časový plán. Vláda ale musí Dolní sněmovně představit plány pro odchod z EU

Číst článek

Experti se také shodují, že začátek jednání o brexitu klíčové volby v unii neovlivní a že pro její další vývoj bude zásadní, zda v podzimním hlasování v Německu znovu obhájí svou pozici kancléřka Angela Merkelová - jako jeden z mála faktorů stability v EU.

„Rok 2017 bude přesto pro Evropskou unii nebezpečným rokem, protože hrozí další podkopávání evropských hodnot. I když si nemyslím, že směřujeme k rozpadu unie, jsme teď v určitém přechodném období, na jehož konci bude Evropská unie jiná, než jakou ji známe dnes,"je přesvědčen Yann-Sven Rittelmeyer.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme