Evropské státy vyzvaly ke kontrole konvenčních zbraní. Jde hlavně o Rusko

Čtrnáct evropských států vyzvalo k novému začátku v oblasti kontroly konvenčních zbraní. Jde hlavně o vztah k Rusku, které pozastavilo platnost Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě z roku 1990.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruské tanky T-14 Armata během zkoušky 7. května na Oslavy Dne vítězství

Ruské tanky T-14 Armata během zkoušky 7. května na Oslavy Dne vítězství | Zdroj: Reuters

Prohlášení upozorňuje na zvyšující se nestabilitu v Evropě nebo ilegální anexi Krymu Ruskem. Státy vyzývají k návratu ke strategické stabilitě, zdrženlivosti, předvídatelnosti a transparentnosti. Omezí se tak vojenská rizika.

Skupina se v prohlášení hlásí k zásadám mezinárodního práva, státní suverenity, neporušitelnosti státních hranic nebo k právu na vlastní obrannou politiku. Zároveň se obávají, že některé z těchto zásad jsou porušovány.

Rusko se přestalo řídit smlouvou o konvenční silách v Evropě

Číst článek

Původně text mělo podepsat 16 států, ale Rumunsko a Portugalsko nakonec dokument nepodepsaly. Kromě Česka a Německa prohlášení podpořily Slovensko, Rakousko, Belgie, Švýcarsko, Španělsko, Finsko, Francie, Itálie, Nizozemsko, Norsko, Švédsko a Bulharsko.

Smlouva se týká hlavně tanků, těžkého dělostřelectva a bojových letounů

„Kvůli řadě událostí z posledních let, které vzbuzují znepokojení a k nimž patří také nelegální anexe Krymu Ruskou federací a následná přetrvávající krize na východě Ukrajiny, panují vážné pochybnosti o budoucnosti spolupráce v oblasti bezpečnosti na našem kontinentu," píše se v prohlášení.

V prohlášení vyzývají ostatní státy, aby se k iniciativě připojily. „Jsme přesvědčeni o tom, že nový začátek v oblasti kontroly konvenčního zbrojení je důležitým krokem ke skutečné a účinné spolupráci v oblasti bezpečnosti, který povede k míru a bezpečnosti na našem kontinentu.“ Za hlavní fórum pro budoucí dialog označuje prohlášení Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Smlouva o konvenčních ozbrojených silách v Evropě omezuje hlavně počet tanků, těžkého dělostřelectva, bojových letounů a vrtulníků v Evropě. Země NATO a Varšavské smlouvy ji podepsaly v listopadu 1990. O devět let později byla smlouva v souvislosti se zrušením Varšavské smlouvy revidována. Rusko v roce 2007 plnění smlouvy pozastavilo, dokud revizi neratifikují státy NATO.

Západní země ale odmítly novou verzi smlouvy podepsat, dokud Rusko nedostojí svému slibu z roku 1999 a nestáhne své jednotky z Podněstří, oblasti Moldavska ovládané proruskými separatisty. Rusko se v posledních letech podílelo jen na schůzkách konzultativní skupiny ke smlouvě. I účast na nich ale loni pozastavilo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme