Evropský parlament chce kontrolovat demokracii v zemích unie. Komise je proti

Evropský parlament navrhuje, aby Evropská unie každý rok hodnotila stav demokracie a právního státu v osmadvacítce. Kontrolovat situaci by měla skupina odborníků. Přestože návrh získal velkou podporu poslanců, Evropská komise je proti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První místopředseda Evropské komise Frans Timmermans

První místopředseda Evropské komise Frans Timmermans | Zdroj: Reuters

Návrh nizozemské liberální poslankyně Sophie Veldové, který reaguje mimo jiné na úvahy o znovuzavedení trestu smrti v Maďarsku nebo na povolební změny v polském ústavním soudu, podpořilo přes 500 poslanců.

Podle něj by tým odborníků posuzoval situaci v členských státech Evropské unie a dával jejich vládám doporučení k nápravě.

V Maďarsku zavřeli největší levicový deník. Podle redaktorů jde o Orbánův puč

Číst článek

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans tvrdí, že Evropská unie má nástroje, jak sledovat dodržování demokratických pravidel. Proto podle něj není potřeba zřizovat další orgán. Dlouhá debata mezi evropskými institucemi o novém mechanismu je posledním, co podle Timmermanse nyní unie potřebuje.

Pravidelné kontroly dodržování zásad demokracie v členských zemích nejsou reálné ani podle předsedy právního výboru Evropského parlamentu Pavla Svobody (KDU-ČSL). „Právní základ, na němž má být postaven tento nový mechanismus, je vadný,“ řekl.

Evropská komise se musí doporučením poslanců zabývat. Nemá ale povinnost žádný návrh na zavedení kontroly demokracie předložit.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme