Exhumace Kaczyńského připomněla jagellonskou kletbu: po otevření hrobky Kazimíra zemřelo 15 lidí

V polském Krakově v noci skončila exhumace bývalého prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho manželky. Teď už jejich ostatky zkoumá mezinárodní tým odborníků. Snaží se ověřit příčiny smolenské letecké havárie z roku 2010. Exhumace ale připomněla jiný případ, kdy se na krakovském hradu Wawel otevíral hrob a pro účastníky to zřejmě mělo smrtelné následky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V polském Krakově v noci skončila exhumace bývalého prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho manželky (ilustrační foto)

V polském Krakově v noci skončila exhumace bývalého prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho manželky (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

O jagellonské kletbě se mluví proto, že v roce 1973 otevřeli hrobku krále Kazimíra Jagellonského a do 10 let bylo 15 účastníků, vědců, historiků, mrtvých. Všichni ve středním věku, do té doby zdraví.

To celkem pochopitelně vzbudilo silné podezření, že se stalo něco mimořádného a začalo se mluvit o jagellonské „kletbě" nad těmi, kteří narušili věčný klid zemřelého panovníka.

Třetina Poláků i po pěti letech vidí za tragédií ve Smolensku spiknutí

Číst článek

Později se ukázalo, že všichni účastníci zemřeli na různé choroby. Společným jmenovatelem byla ale zřejmě přítomnost nebezpečných plísní - hlavně aspergillus flavus, která může vést k chorobným stavům i rakovině. Celý případ popsal v knížce Kletby, mikroby a učení krakovský novinář Zbigniew Šwiech.

Pro exhumace platí obecně přísná pravidla. Mají se provádět v noci, nejlépe nad ránem, pokud to není nutné z důvodu nějakého naléhavého vyšetřování, tak mezi říjnem a dubnem, kdy je chladněji. Samozřejmě vždycky se mají exhumace provádět pod dozorem okresního hygienika, který je musí povolit.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme