Ke krveprolití u stadionu v Istanbulu se přihlásili Kurdové, mrtvých je 38

Tureckým Istanbulem otřásla v sobotu večer dvojice explozí, obě nedaleko stadionu fotbalového klubu Besiktas. O život přišlo nejméně 38 lidí, dalších 155 bylo zraněno. Ke krveprolití se přihlásila radikální skupina Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK). Útok byl namířen proti bezpečnostním složkám. Třicet z obětí jsou policisté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exploze zabily v Istanbulu 38 lidí, vláda z útoků podezírá PKK

Exploze zabily v Istanbulu 38 lidí, vláda z útoků podezírá PKK | Zdroj: Reuters

Asi dvě hodiny po fotbalovém zápase mezi Besiktasem a Bursasporem explodoval nedaleko stadionu automobil. Necelou minutu na to se v parku Macka, který je od stadionu asi sto metrů, odpálil sebevražedný atentátník. Automobil byl podle ministra vnitra Süleymana Soylu odpálen na dálku.

Ministr také uvedl, že útok byl patrně namířen proti autobusu turecké zásahové policejní jednotky, která během zápasu zajišťovala pořádek. Kromě dvou civilistů byli všichni mrtví příslušníky bezpečnostní složek. Ze zraněných je šest na jednotce intenzivní péče, 17 podstoupilo operaci.

Domněnku, že cílem útoku byla velmi pravděpodobně policie, potvrdil i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

„Proti našim bezpečnostním silám a proti občanům byl spáchán teroristický útok. Exploze po fotbalovém zápasu měla zabít co nejvíc lidí. Výsledkem jsou bohužel mrtví a ranění," prohlásil v první reakci prezident Erdogan.

Po výbuchu v tureckém Istanbulu je hlášeno nejméně 20 zraněných | Foto: Reuters

Většina obětí podle tureckého ministra vnitra Süleymana Soylu jsou skutečně policisté. Kdo za útokem stojí, není zatím jasné. Turecké bezpečnostní složky už v noci zatkly deset lidí, nezveřejnily o nich ale bližší informace.

Místopředseda vlády Numan Kurtulmus podle agentury Reuters v neděli řekl, že za útoky v Istanbulu může být Strana kurdských pracujících (PKK), která je v Turecku řazená k teroristickým skupinám.

„Šipky ukazují na PKK. Šlo evidentně o plánovanou akci. Jakmile ukončíme vyšetřování, přijde prohlášení. Zatím nemůžeme říct nic definitivního,“ řekl Kurtulmus.

V komentářích, které odvysílala CNN Turk, Kurtulmus také řekl, že země, které odsuzují útoky v Turecku by měly zemi také podpořit v boji proti terorismu.

V neděli odpoledne ale odpovědnost za krveprolití oznámila radikální skupina Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK).

„Bylo to jako v pekle, plameny šlehaly až k obloze. Pil jsem čaj v kavárně poblíž mešity. Lidi se schovávali pod stoly, ženy začaly brečet," popisoval Reuters výbuch jeden ze svědků Omer Yilmiz, který jej sledoval z nedalekého podniku.

Několik tureckých důstojníků požádalo v členských zemích aliance o azyl, potvrdil šéf NATO

Číst článek

Do ochozů Vodafone Areny, nově postaveného stadionu Besiktase v centru Istanbulu, se vejde přes 40 tisíc lidí. Kolik přesně jich dorazilo na utkání turecké ligy mezi druhým a pátým celkem tabulky není úplně jasné.

Stejní soupeři Besiktas a Bursaspor tento stadion otevírali 11. června tohoto roku, v sobotu skončil jejich souboj vítězstvím domácích 2:1.

Bursaspor v tiskové správě uvedl, že k výbuchu došlo nedaleko tribuny, kde se ještě několik minut před explozí nacházeli jeho fanoušci. Besiktas na svých internetových stránkách zveřejnil, že při explozi přišli o život dva z jeho zaměstnanců, kteří se starali o bezpečnost na stadionu. Oba kluby se připojily s kondolencemi pozůstalým všech obětí.

Za Bursaspor nastoupil na hřišti obhájců titulu i útočník a český reprezentant Tomáš Necid. I jejich autobus byl v době výbuchu už pryč, což potvrdil on sám v SMS zprávě jednomu z českých novinářů Ondřeji Zlámalovi. Ten na sociální síť Twitter umístil příspěvek, že Necid i jeho spoluhráči jsou v bezpečí.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil a tak zbývají jen spekulace. Podle agentury Reuters by mohlo jít o pomstu takzvaného Islámského státu. Turecko je členem mezinárodní koalice v boji proti IS, nedávno navíc spustilo operaci Štít Eufratu, při kterém se snaží islamisty vytlačit od syrsko-tureckých hranic. Reuters ale nevylučuje ani radikální skupiny Kurdů. Ti mají na svědomí například březnový útok v Ankaře.

Po výbuchu v tureckém Istanbulu je hlášeno nejméně 20 zraněných | Foto: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme