Facebook zablokoval profily polské krajní pravice. Porušovaly pravidla, tvrdí firma

Polská krajní pravice bojuje s Facebookem. Společnost zablokovala profily některých organizací, protože prý napadají jiné osoby kvůli rase, národnosti nebo sexuální orientaci. Představitelé skupin jako Národně-radikální tábor nyní posílají petici zakladateli Facebooku Marku Zuckerbergovi a žádají pomoc polských úřadů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Facebook (ilustrační foto)

Facebook (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„To my, to my, to Poláci," skandují rádi zástupci polské krajní pravice na svých shromážděních.

Největší z nich, každoroční Pochod nezávislosti 11. listopadu se blíží. Blokáda Facebooku proto krajní pravici zasáhla obzvlášť citelně. Na této sociální síti totiž vybírají peníze a organizují se.

Polské úřady uvádějí, že Facebooku nemohou nařídit, aby profily odblokoval. Národovci proto sepsali protestní petici adresovanou zakladateli sociální sítě Marku Zuckerbergovi. Do středečního rána ji podepsalo přes 16 tisíc lidí.

Rušení profilů se objevilo také v Česku. Facebook zablokoval v červnu hlavní stránku Iniciativy Martina Konvičky. Lídr uskupení Konvička tehdy také trval na tom, že žádná ustanovení neporušil.

K podobnému kroku nepřistoupil Facebook poprvé, v minulosti opakovaně smazal stránku Islám v České republice nechceme. Místo ní se pak objevila stránka nová, s podobným názvem.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme