Farádž z Islámského státu: Porážky se nebojíme. Máme tajnou smlouvu s Tureckem

"Islámský stát bude vzkvétat i po porážce v Sýrii a Iráku. Navíc má tajnou dohodu s Tureckem.“ Britskému deníku Independent to řekl 30letý bojovník skupiny ze severovýchodní Sýrie, který se představil jako Farádž a s nímž autor článku mluvil prostřednictvím mobilní aplikace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovníci takzvaného Islámského státu

Bojovníci takzvaného Islámského státu | Foto: flickr.com, CC BY 2.0, Day Donaldson

Podle Farádže se Islámský stát chystá znovu postavit na nohy v Saúdské Arábii, Egyptě, Libyi a Tunisku. „Má spící agenty po celém světě a jejich počet stále stoupá,“ prohlásil džihádista. Podle něj velitelé skupiny už rok po vyhlášení chalífátu, tedy před dvěma lety, počítali s tím, že by Islámský stát mohl být vojensky přemožen, a podnikali praktické kroky. Na porážku se údajně připravují už rok. Farádž zdůraznil, že svět podceňuje nezdolnost Islámského státu, protože nerozumí atraktivitě jeho ideologie pro ty, jimž připadá současná situace nepřijatelná.

Farádž pochází ze sunnitské vesnice na severu Sýrie. Vystudoval Pedagogickou fakultu na univerzitě v syrské Hasace, a je tedy vzdělanější než většina členů Islámského státu. V roce 2012 se přidal k islamistické povstalecké skupině Fronta an-Nusra. Independent považuje jeho výpověď za věrohodnou, protože Farádž prý není zahořklý džihádista, který se snaží distancovat od vlastní minulosti, ale dál v Islámský stát věří. Podle něj představuje „nejlepší způsob nápravy křivd, kterých se v regionu dopustil syrský režim.“

'Nikam neodešli. Jen si oholili vousy'

Za nejzajímavější považuje Independent Farádžovy informace o vztazích Islámského státu s Tureckem. Když do Sýrie 24. srpna poprvé vjely turecké tanky a povstalci podporovaní Ankarou začali obsazovat Džarábulus, zdálo se, že Islámský stát o jejich příchodu ví. Vůbec se nepokoušel proti nim bojovat – na rozdíl od urputné obrany města Manbidž, kde džihádisté ztratili až tisíc mužů. Při dobývání Džarábulusu se říkalo, že Islámský stát město bez boje opustil, ale Farádž má jinou verzi – podle něj jeho druhové vůbec neodešli, jen si oholili vousy a zůstali, kde byli.

Černá vlajka hyne, ať vstanou další mrtví. Boj proti Islámskému státu rodí nové války

Číst článek

O dohodě s Tureckem se Farádž zmínil i v souvislosti s loňským dobýváním Tel Abjádu nedaleko Rakky, který rovněž ovládal Islámský stát. O Tel Abjád s ním bojovaly kurdské milice, ale Turecko podporovalo džihádisty. Podle Farádže dostali přímo z Ankary „spousty zbraní a munice“ a turečtí pohraničníci jim s jejich převzetím nedělali vůbec žádné potíže. Turecko ze spolupráce s džihádisty už dlouho obviňují také Kurdové, ale teď to poprvé potvrdil i člen Islámského státu.

Farádž ale nemá rád tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, i když říká, že je „lepší než arabští diktátoři“. Podle něj však má na svědomí „zničení Sýrie tím, že pokračuje v konfliktu s Kurdy, který se do Sýrie přelil.“ Independent připomíná, že i když Islámský stát provádí v Turecku teroristické útoky a Erdogan jej ostře odsuzuje, reakce Islámského státu na tureckou invazi je poměrně zdrženlivá. To naznačuje, že dohoda jeho velení s Ankarou zřejmě není ještě docela mrtvá, soudí britský deník Independent.

Prezident Erdogan během projevu na demonstraci | Foto: Reuters

Text vznikl pro pořad Svět ve 20 minutách Českého rozhlasu Plus.

ČRo Plus Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme