Farmář zachránil ‚slavné‘ krávy z Nového Zélandu. Zemětřesení je uvěznilo na malém ostrůvku

Nedělní zemětřesení na Novém Zélandu zasáhlo nejen lidi, ale také zvířata. Tři krávy se sice stihly zachránit, zůstaly ale uvězněné na malém travnatém ostrůvku. Země kolem nich se propadla. Neměly tak šanci bez cizí pomoci přežít. Zvířata se ale nakonec podařilo v úterý zachránit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemětřesení na Novém Zélandu doprovázely sesuvy půdy. Tři krávy se zachránily na  malém ostrůvku

Zemětřesení na Novém Zélandu doprovázely sesuvy půdy. Tři krávy se zachránily na malém ostrůvku | Zdroj: ČTK

Záběry dvou dospělých krav a jednoho telete z vrtulníku upoutaly pozornost lidí po celém světě.

Někteří následně žádali novozélandskou policii, aby zvířata uvězněná nedaleko města Kaikoura zachránila. Policie to ale odmítla s tím, že to pro ně není priorita.

„Hlavním úkolem je, aby se všichni lidé dostali do bezpečí, a toho jsme zatím nedosáhli," řekl australskému deníku Sydney Morning Herald jeden z místních policistů.

Největším problémem byl pro uvězněné krávy nedostatek vody. Dospělý jedinec vypije zhruba 30 až 100 litrů denně. Po několika hodinách tak byla zvířata dehydratovaná.

Smutný příběh má ale šťastný konec. Majitel dobytka, farmář Derrick Millton, krávy s pomocí několika dalších dobrovolníků zachránil. Vzali krumpáče a lopaty a prokopali jim cestu na svobodu.

Při zemětřesení zahynulo na farmě u města Kaikoura mnoho krav, celkem 14 se jich ale podařilo zachránit. Zvířata byla i proto velmi rozrušená a smutná. „Jedna nebo dvě z nich přišly během zemětřesení o svá telata," vysvětlil Millton.

Další zvířata ale zůstávají po zemětřesení uvězněna. Pro Nový Zéland je skot velmi důležitý, 10 milionů krav lehce převyšuje 4,7 milionu obyvatel.

Zemětřesení o síle 7,8 stupně zasáhlo Nový Zéland v pondělí brzy ráno místního, tedy v neděli odpoledne našeho času. Otřesy si vyžádaly dvě oběti a škody dosáhnou podle odhadů několika miliard novozélandských dolarů.

Nový Zéland leží v oblasti takzvaného Ohnivého kruhu v Tichém oceánu, zemětřesení jsou tam častá. Zatím poslední o síle 7,1 stupně postihlo ostrovy počátkem září.

Téměř čtyřistatisícový Christchurch, který je největším městem na Novém Zélandu, zasáhlo silné zemětřesení i letos v únoru, několik lidí při něm bylo zraněno. Velká katastrofa zasáhla Christchurch v únoru 2011. Otřesy o síle 6,3 stupně tehdy zabily 183 lidí a srovnaly se zemí velkou část města včetně katedrály. Následky jsou ve městě patrné dodnes.

Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme