FBI oficiálně obvinila KLDR z kybernetického útoku na Sony Pictures

FBI dnes oficiálně obvinila KLDR z útoku na servery filmové společnosti Sony Pictures. Hackeři před časem ukradli firmě data a vyhrožovali jí kvůli zveřejnění filmu The Interview, ve kterém se dvojice moderátorů vydá do KLDR zabít Kim Čong-una. Sony proto film dočasně stáhla z distribuce. Hackeři poté slíbili, že data budou v bezpečí, pokud se komedie nedostane do kin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plakát k filmu The Interview, komedii, která paroduje severokorejský režim

Plakát k filmu The Interview, komedii, která paroduje severokorejský režim | Zdroj: Reuters

Že za kybernetickým útokem stojí severokorejský režim, tvrdí i americký prezident Barack Obama. Spojené státy podle něj nedovolí diktátorským režimům zavádět v USA cenzuru.

„Nemůžeme žít ve společnosti, která dovolí nějakému diktátorovi zavádět cenzuru zde v USA. Protože, pokud je někdo schopný zastrašit lidi kvůli satirickému filmu, představte si, co udělá, až uvidí dokument nebo zprávy, které se mu nebudou líbit,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

FBI oficiálně obvinila KLDR z útoku na servery Sony. Téma pro spolupracovníka ČRo v USA Dušana Neumana a Petra Krčmáře ze serveru Root.cz

Obama také za tuto pirátskou akci slíbil odvetné akce, které však neupřesnil. „Spojené státy odpovědí na hackerský útok na místě, v čase a způsobem, jež si zvolíme,“ uvedl. Společnost Sony podle něj zas udělala chybu, když film stáhla z distribuce.

Skupina, která si říká Guardians of peace, během pátku Sony Pictures znovu zkontaktovala. Ocenila rozhodnutí společnosti stáhnout snímek The Interview a přislíbila, že pokud to tak půjde dál, budou data společnosti v bezpečí.

„Bylo velmi moudré, že jste se rozhodli zrušit promítání The Interview. Zaručujeme bezpečnost vašich dat, pokud nebudete dělat další problémy,“ citovala hackery stanice CNN.

Agentura Reuters už ve čtvrtek uvedla, že američtí vyšetřovatelé prokázali, že za útokem na servery Sony Pictures stojí Severní Korea. Dnes dodala, že nejmenovaný činitel poukázal na možné spojení s Čínou, a to buď ve formě spolupráce s čínskými hackery, anebo využitím čínských serverů k zamaskování původce.

Čínská ambasáda na tuto informaci záhy reagovala prohlášením, že Čína nepodporuje ilegální počítačové akce spáchané na čínském území. Zároveň vyzvala Spojené státy, aby se podělily o důkazy týkající se útoku na velké hollywoodské studio.

Spolupracovník ČRo ve Spojených státech Dušan Neumann upozorňuje, že na stránkách některých amerických časopisů, které se věnují internetu, se objevuje kritika důkazů FBI.

„Tvrdí, že způsob, jak byl útok proveden, že třeba kód byl napsán na počítači s korejskou klávesnicí a její lokalizací, je něco, čeho by se skuteční hackeři pravděpodobně nedopustili.“

Zrušení uvedení snímku The Interview do kin vyvolalo v USA bouřlivé reakce a debaty také v uměleckých kruzích. Spisovatel Paulo Coelho nabídl Sony 100 tisíc dolarů za to, že film odkoupí a umístí ho zdarma na svůj blog.Hollywoodští herci krok Sony kritizovali jako hrozbu pro svobodu projevu a označili to za vítězství hackerů.

ČTK, Pavlína Nečásková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme