Fico obvinil whistleblowerku z útoku na slovenské předsednictví EU. ‚Jste protislovenské prostitutky,‘ vzkázal novinářům

Slovenský premiér Robert Fico vystoupil na tiskové konferenci, na které se ministr zahraničí Miroslav Lajčák snažil vyvrátit podezření spojená s akcemi provázejícími slovenské předsednictví EU. Podle Fica jde o útok na předsednictví. Novináři, kteří podle něj nepravdivé pomluvy šíří, označil Fico za prostitutky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenský premiér Robert Fico za Smer

Slovenský premiér Robert Fico za Smer | Zdroj: Reuters

„Jsem předsedou vlády a mojí povinností je chránit mé lidi,“ zahájil podle slovenského Denníku N premiér Robert Fico (Smer) tiskovou konferenci, která měla vyvrátit podezření na předražené státní zakázky pro předem vybrané pořadatele během slovenského předsednictví EU.

Podezření zveřejnila 26letá Zuzana Hlávková na blogu Transparency International. Hlávková dříve pracovala na ministerstvu slovenském zahraničí. Její tvrzení potvrdil i další dnes už bývalý zaměstnanec ministerstva Pavol Szalai.

„Někteří z vás jsou špinavé protislovenské prostitutky. Není přece možné, dámy a pánové, abyste na principu ‚jedna bába povídala‘ vyráběli příběhy, které se absolutně nezakládají na pravdě,“ promluvil Fico do duše novinářům.

Slovensko čelí nařčení, že předražilo zakázky ohledně předsednictví v Evropské unii

Číst článek

Podle Fica podobná obvinění poškozují slovenské předsednictví EU a prý jde o cílený útok. Kdo za ním stojí, ale premiér neupřesnil. „Nemám nic proti tomu, když nám jdete po krku, ale vy neinformujete, vy bojujete s touto vládou,“ dodal Robert Fico. Tiskovou konferenci pak opustil a nechal na ní jen ministra zahraničí Roberta Lajčáka (Smer).

SME: Lajčák porušil zákon

Denník SME ve středu Lajčáka s odvoláním na právníka Pavla Nechalu obvinil z porušení dva roky platného zákona o whistleblowerech, protože podnět Hlávkové nezaevidoval a do tří měsíců Hlávkovou neinformoval, jak podnět vyšetřil.

Lajčák to na tiskové konferenci odmítl s tím, že se zákon týká jen zaměstnanců státních institucí a Hlávková už zaměstnancem ministerstva nebyla.

Ministr zahraničních věcí Slovenska Miroslav Lajčák | Foto: Radim Beznoska

Právník spolupracující s Transparency International ale na následující tiskové konferenci zdůraznil, že zákon neřeší, jestli je whistleblowerem zaměstnanec, nebo někdo jiný. „Nemluví se v něm o zaměstnanci, ale o jakékoli fyzické osobě. Neváže se to na pracovní poměr,“ oponoval podle serveru Webnoviny.sk ministrovi Nechala.

Hlávková tvrdí, že po nástupu bývalé ředitelky TV Markíza Zuzany Ťapákové jako mediální poradkyně se na ministerstvu zahraničí začalo tlačit na to, aby byly akce dražší a pompéznější.

Galavečer za 200 tisíc eur

Lajčák to ale chápe. „Od začátku jsme chtěli, aby předsednictví bylo celoslovenskou událostí, aby lidé cítili, že mají být na co hrdí,“ prohlásil ministr. Myslí si, že kdyby bylo logo předsednictví představeno jen na tiskové konferenci, a ne na galavačeru, který podle něj stál 200 tisíc eur, nikdo by si loga nevšiml.

Ministr Lajčák se poté, co mu poslala dopis, s Hlávkovou opravdu setkal. Podle slov Hlávkové jí ale zaevidování její stížnosti a prošetření okolností kolem představení loga a koncertu pro VIP hosty neslíbil.

Zuzana Hlávková i její bývalý kolega Pavol Szalai obvinění premiéra, že jde z jejich strany o útok na předsednictví, odmítli.

dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme