Filipínský prezident se vulgárně vyjádřil o Obamovi, plánovanou schůzku s Dutertem Bílý dům zrušil

Šéf Bílého domu Barack Obama zrušil schůzku s filipínským prezidentem Rodrigem Dutertem. Oba politici se měli setkat v Laosu na okraj summitu USA a Sdružení zemí jihovýchodní Asie. Duterte se ale o americkém prezidentovi vyjádřil velmi vulgárně. Svých slov teď prý lituje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

71letý filipínský prezident Rodrigo Duterte slibuje do půl roku v zemi drasticky snížit kriminalitu

71letý filipínský prezident Rodrigo Duterte slibuje do půl roku v zemi drasticky snížit kriminalitu | Zdroj: Reuters

„Kdo si myslí, že je? Nejsem žádná americká loutka. Jsem prezident suverénního státu a nezodpovídám se nikomu jinému než filipínskému lidu,“ uvedl Duterte a na adresu Obamy pak utrousil velmi vulgární výraz.

Šéfa Bílého domu zároveň vyzval, aby nezpochybňoval krvavé tažení proti drogám na Filipínách. Duterte slíbil, že jeho boj proti narkotikům bude pokračovat, dokud nezemře poslední dealer.

Za poslední dva měsíce v té souvislosti na Filipínách zemřelo asi 2400 lidí. Část z nich podle policie zahynula při zásazích. Většina ale zřejmě byla bez rozhodnutí soudů popravena. Také o tom chtěl Obama s Dutertem jednat.

Filipínský prezident Rodrigo Duterte později prohlásil, že svých slov lituje, nezamýšlel je prý jako osobní útok na amerického prezidenta. Bílý dům i přesto nakonec schůzku odvolal.

Spojené státy, ale také například OSN, filipínského prezidenta kritizují, jeho politika je podle nich v rozporu s lidskými právy.

Obama se v Laosu místo s Dutertem setká s jihokorejskou prezidentkou Pak Kun-hje. Tématem schůzky budou poslední severokorejské testy balistických raket.

ČRo, Lukáš Matoška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme