Filmový festival v zemi, kde jsou zakázaná kina? Saúdská Arábie už hostila i 'hříšný' Comic-Con

„Vítejte, filmaři, tvůrci umění a tvůrci naděje!“ Jak se slova, která v pondělí zahájila Saúdský filmový festival v Saúdské Arábii, liší od průměrných úvodních projevů? Právě nadějí. V ultrakonzervativním království, kde jsou veřejná kina zakázána, je totiž filmová přehlídka příslibem možných změn, upozornila agentura AFP.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cenou Saúdského filmového festivalu je Zlatá palma. Z čestného ocenění se na snímku z letošního zahajovacího ceremoniálu raduje režisér a herec Saed Chádir (uprostřed).

Cenou Saúdského filmového festivalu je Zlatá palma. Z čestného ocenění se na snímku z letošního zahajovacího ceremoniálu raduje režisér a herec Saed Chádir (uprostřed). | Foto: Fotobanka Profimedia

Festival zahájilo drama Wasati režiséra Aliho Alkathamiho. Snímek se inspiroval skutečným příběhem náboženských fundamentalistů, kteří se před 10 lety pokusili překazit inscenaci divadelní hry na univerzitní scéně v Rijádu.

Kopíruje tak propast, jež se rozevírá mezi snahou rozvíjet v rigidní monarchii zábavní kulturu a jejími ultrakonzervativními odpůrci, konstatuje AFP.

Ti měli dlouho navrch. V zemi platí zákaz veřejných kin (výjimkou je IMAX v Chobáru) a saúdskoarabská kinematografie sotva odrostla plenkám.

Za vůbec první saúdskoarabský film je pokládán snímek natočený v roce 2006. Keif al-Hal? (Jak se máš?) přitom natočili ve Spojených arabských emirátech a teprve drama Wadjda, které vzniklo před pouhými pěti lety (a které mimochodem natočila žena), je plně „made in Saudi Arabia“.

Comic-Con jako sjezd uctívačů ďábla

Saúdský filmový festival, jehož 4. ročník se letos koná v pobřežním městě Dahrán, je další vlaštovkou opatrného uvolňování poměrů. Království na konci února dokonce hostilo svůj první Comic-Con, proslulou přehlídku popkultury. Pravda, následovala smršť lamentací nad rejem „zhýralosti“ a „hříchu“, jehož se „uctívači ďábla v Džiddě“ dopustili. Zatím se však zdá, že podobných akcí bude přibývat.

Saúdský filmový festival představí tento týden skoro 60 saúdskoarabských snímků, a to ve čtyřech soutěžních kategoriích: nejlepší příběh (fikce), nejlepší dokument, nejlepší scénář a nejlepší studentský počin. Dvorany kin suplují festivalový stan a promítací prostor pod širým nebem. Součástí festivalu, který si klade za cíl také kreativní propojení saúdskoarabských fimařů, jsou i semináře a workshopy včetně dílen a lekcí pro děti.

Magdalena Slezáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme