Francie začala likvidovat Džungli u Calais. Úřady přemístí přes šest tisíc migrantů

Uprchlický tábor v Calais v pondělí začali likvidovat. Přes šest tisíc tamních migrantů chtějí francouzské úřady přemístit do lépe vybavených uprchlických center. Proti jsou někteří uprchlíci i lokální politici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlický tábor přezdívaný Džungle poblíž města Calais

Uprchlický tábor přezdívaný Džungle poblíž města Calais | Zdroj: Reuters

Francouzské úřady se chystají vystěhovat a zlikvidovat uprchlický tábor v Calais zvaný Džungle. Ve špatných hygienických a bezpečnostních podmínkách tam žije přes šest tisíc migrantů. Operace bude trvat týden. Francouzská vláda začala v neděli v táboře rozdávat letáky, ve kterých informovala o chystaném vyklizení tábora.

V předvečer vyklízení ale v táboře propukly protesty. Skupina migrantů podpálila mobilní toalety a házela kameny na policii. Ta na útok odpověděla slzným plynem. Na vyklízení tábora bude dohlížet přes 1200 policistů a četníků, ke kterým mají dorazit ještě posily.

Úřady zruší uprchlický tábor v Calais, uzavření Džungle potvrdil prezident Hollande

Číst článek

Od pondělního rána by na 60 autobusů mělo z Calais odvézt skoro polovinu migrantů. Čeká je přemístění do ubytovacích center po celé Francii, kde budou moci požádat o azyl. Proti plánu mimochodem protestuje řada lokálních politiků kvůli obavám o bezpečnost.

V Džungli jsou především migranti ze subsaharské Afriky a z Afghánistánu, kteří nemají moc velkou šanci získat azyl. Mnozí proto odmítají odejít. „Nechci jít na jiné místo, chci zůstat v Džungli bez ohledu na to, co se zde děje. Jsem bez domova, ale ne bez naděje a vím, že jednoho dnes se dostanu do Kanady,“ říká muž, který uprchl ze Súdánu.

Tvrdí, že v Džungli zůstane, i pokud začne její likvidace. Migranti ale nemají příliš na výběr. V úterý by do tábora měla přijet úklidová četa, která začne likvidovat provizorní přístřešky. V táboře je také skoro 1300 dětí, velkou část z nich převezme Velká Británie.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme